Шахрайські сайти із продажу неіснуючої техніки закрила Кіберполіція

2 хв. читання

Дев’ять сайтів із продажу неіснуючих мобільних телефонів та їх комплектуючих лідквідувала Кіберполіція України, повідомляє прес-служба відомства. Злочинну групу, учасники якої створювали сайти для продажу неіснуючих товарів, викрили на Миколаївщині. У всіх випадках обов’язковою умовою купівлі товару була 100% передплата.

Шахраї використовували такі інтернет-майданчики:

  • conrad.etov.ua
  • openstorekiev.com.ua
  • newgadgets.com.ua
  • lifetouch.etov.ua
  • imac.etov.ua
  • iphonemac.etov.ua
  • theistone.prom.ua
  • apple-family.prom.ua
  • mobilefan.prom.ua

Шахраї використовували так звані «сайти-одноденки», де розміщували інформацію про продаж техніки. Після отримання замовлення та повної передплати зловмисники обривали зв’язок з клієнтом. Розрахунок здійснювався за допомогою грошових переказів на рахунки, оформлені на підставних осіб. Поліцейські зафіксували більш як півсотні таких випадків, а збитки, завдані громадянам, сягають 700 тисяч гривень.

За місцем проживання учасників злочинної групи працівники Кіберполіції провели шість санкціонованих обшуків. За їх результатами вилучено велику кількість SIM-карт, банківські картки, флеш накопичувачі, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. Також вилучено чорнову бухгалтерію.

shahrajski sajty 2

Фото прес-служби Кіберполіції України

Водночас організаторів подібних сайтів поліцейські викрили також на Харківщині та Київщині. Так, на Київщині працівники Кіберполіції викрили чоловіка, який створив веб-сайт mobiliti.com.ua. За допомогою цього ресурсу чоловік “продавав” мобільні телефони та смартфони. Після отримання повної передплати зловмисник зникав, так і не надіславши товар клієнту.

За аналогічною схемою діяли декілька сайтів, організованих мешканцем міста Харків. Відтак, працівники кіберполіції ліквідували три інтернет-сайти організовані шахраєм: muzikantis.com.ua, іnstrumets.com.ua, yuorinstruments.com.ua.

За усіма фактами таких злочинних дій розпочаті кримінальні провадження за ч.3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років.

Працівники Кіберполіції звертаються до громадян із проханням повідомляти про діяльність такого роду шахрайських сайтів за допомогою форми зворотного зв’язку: тел. +380 (44) 374 3751, e-mail: faq@cyberpolice.gov.ua.

Поділитися
Exit mobile version