Ще один американський провайдер магістрального інтернету припиняє послуги в Росії

3 хв. читання
Lumen

Між Росією і Заходом опускається «цифрова залізна завіса».

Американська фірма Lumen, яка надає інтернет-послуги, каже, що виходить з Росії у відповідь на вторгнення країни в Україну. Це друга велика компанія такого роду, яка зробила це менш ніж за тиждень, після аналогічного оголошення від конкурента Cogent минулої п’ятниці, і є свіжим прикладом поширення «цифрової залізної завіси» між Росією та Заходом.

У дописі в блозі Lumen заявив, що закриває весь бізнес в Росії «через підвищений ризик безпеки» в країні.

«Ми ще не відчували збоїв у роботі мережі, але з огляду на дедалі більш невизначене середовище та підвищений ризик державних дій, ми зробили цей крок, щоб забезпечити безпеку наших мереж і мереж наших клієнтів, а також постійну цілісність глобального Інтернету, – повідомляє Lumen.

Фірма применшувала вплив цього кроку, підкреслюючи, що у неї немає споживачів у Росії, і що бізнес-послуги, які вона надає там, «дуже невеликі».

Однак ця заява, схоже, не повністю відображає сферу діяльності Lumen. Мережева аналітична фірма Kentik каже, що Lumen є «найбільшим постачальником міжнародного транзиту до Росії» і що його клієнтами є найбільша телекомунікаційна компанія країни Ростелеком; найбільший провайдер широкосмугового доступу ТрансТелеком (ТТК); і три великі мобільні оператори МТС, Мегафон і VEON.

Ці компанії можуть перейти на послуги, що надаються іншими фірмами, але втрата спочатку Cogent, а потім Lumen призведе до напруження існуючих можливостей і, ймовірно, порушить інтернет-послуги в Росії.

Це останній приклад дедалі більшої ізоляції Росії від західних інтернет-сервісів — тенденція, яка включає блокування Росією або обмеження доступу до таких платформ соціальних мереж, як Twitter і Facebook, а також обмеження американськими фірмами послуг, які вони пропонують в Росії. Це включає такі компанії, як Google і YouTube, які припиняють продаж реклами в країні, а Amazon Web Services блокує нові російські облікові записи.

У той час як деякі експерти стверджують, що ці заходи є необхідною частиною ширшого пакету економічних санкцій проти Росії, інші стверджують, що ці кроки лише ще більше ізолюють країну та обмежують можливість її громадян отримувати доступ до незалежних новин про війну в Україні.

Поділитися
Exit mobile version