Twitter тихо запускає сервіс Tor в умовах російської цензури

4 хв. читання
tor

Twitter щойно отримав серйозне посилення захисту конфіденційності та завдав удару по урядовій цензурі, навіть якщо технологічний гігант не заявляє про це прямо.

У вівторок вранці Алек Маффетт, фахівець з кібербезпеки з довгою історією роботи з мережею Tor, оголосив, що застосував свої навички в Twitter. Зокрема, Маффетт написав, що допоміг компанії запустити стійкий до цензури спосіб доступу користувачів до платформи соціальних медіа — навіть якщо урядовці, скажімо, у такій країні, як Росія, хотіли цього запобігти.

Tor працює, надсилаючи інтернет-трафік користувачів через випадкові сервери та шифруючи цей трафік на кожному кроці. Це означає, що веб-сайт не може бачити, хто саме його переглядає, а провайдер не може бачити, які сайти переглядають його клієнти. Tor, прямо кажучи, чудовий для того, щоб робити речі, які ви хочете залишити при собі.

“Це, мабуть, найважливіший і довгоочікуваний твіт, який я коли-небудь писав”, – написав Маффетт. «Від імені @Twitter я радий оголосити про їх новий onion-сервіс @TorProject »

Користувачі, оснащені безкоштовним браузером Tor , тепер зможуть отримати доступ до сайту Twitter безпосередньо з будь-якої точки світу, де працює Tor. Те, що Twitter тепер має свій власний сайт Tor, додає ще один рівень захисту, крім того, що користувач отримає, просто зайшовши на Twitter.com за допомогою браузера Tor.

«Розташування та IP-адреса сервісів Onion приховані, що ускладнює для противників цензуру або ідентифікацію їхніх операторів», – пояснює Tor . «Увесь трафік між користувачами Tor і сервісами onion наскрізне шифрується, тому вам не потрібно турбуватися про підключення через HTTPS».

Це не перша спроба Маффета поєднати конфіденційність і соціальні мережі. Він створив сайт Tor для Facebook , а в 2021 році допоміг New York Times відновити власний onion-сайт .

Ми звернулися до Twitter із безліччю запитань про новий сервіс Tor, але компанія відмовилася відповідати на наші конкретні запитання.

«Зробити наш сервіс більш доступним є постійним пріоритетом для нас», – відповів представник компанії, який також вказав нам на список підтримуваних браузерів Twitter, який тепер включає браузер Tor.

«Я радий допомогти інженерам @Twitter адаптуватися до onion сервісів від @TorProject, — додав Маффетт , — що забезпечує більшу конфіденційність, цілісність, довіру та «розблокування» для людей по всьому світу, які використовують @ Twitter для спілкування».

Дійсно, додавання сайту Twitter onion відбувається в особливо вартий уваги момент. 26 лютого Twitter повідомив, що його сервіс «обмежено для деяких людей у ​​Росії» і що він «працює над тим, щоб наш сервіс був безпечним і доступним».

Оголошення у вівторок, яке дозволить росіянам отримати доступ до веб-сайту Twitter в умовах урядових обмежень, схоже, є частиною цієї роботи — навіть якщо Twitter не буде чітко викладати цей зв’язок.

Поділитися
Exit mobile version