Росія розправляється з додатком для рації Zello на тлі війни, що триває

3 хв. читання
zello

Спочатку Facebook, потім Twitter, потім знову Facebook, а тепер… Zello?

У неділю Роскомнадзор, російське федеральне агентство, відповідальне за цензуру ЗМІ та Інтернету, оголосило, що збирається «обмежити» додаток для рації Zello. Згідно з офіційним прес-релізом, йдеться про нездатність техаської компанії запобігти обговоренню на своїй платформі вторгнення Росії в Україну.

«4 березня Роскомнадзор на підставі рішення направив до адміністрації американського інтернет-ресурсу Zello (Zello Inc.) звернення з проханням припинити надсилання користувачам повідомлень, які містять неправдиву інформацію про хід спецоперації Збройних сил Російської Федерації на території України», – йдеться у заяві. «У зв’язку з невиконанням адміністрацією Zello вимог Роскомнадзору протягом 24 годин доступ до цієї програми на території Російської Федерації буде обмежено».

Zello , який пропонує як безкоштовну, так і платну версію свого сервісу, дозволяє користувачам створювати « канали » голосового обговорення до 7000 людей — уявіть, що голосові чати переповнені людьми, які спілкуються один з одним у режимі реального часу. Ця функція стала в нагоді у 2017 році, коли користувачі Zello намагалися координувати допомогу у відповідь на ураган Ірма , і нещодавно, коли 6 січня бунтівники з використанням Zello проникли в будівлю Капітолію США .

Здається, росіяни, які використовують Zello в країні, зіткнулися з офіційними урядовими цензорами.

Важливо, що Zello пропонує функцію наскрізного зашифрованого чату. «Групові розмови приватні та зашифровані наскрізь», – пояснюють у компанії . Це означає, що (якщо реалізовано належним чином) ніхто, навіть Zello, не може слухати ці розмови. Загальнодоступні канали, які відрізняються від групових розмов тим, що (як випливає з назви) відкриті для всіх і доступні для пошуку, не зашифровані.

Примітно, що це не перший випадок, коли російський уряд намагається якимось чином обмежити Zello. У 2017 році Zello заявив, що чиновники намагалися заблокувати додаток, коли компанія не виконала вимогу зберігати дані користувачів у Росії.

«Ми також [будемо змушені] надати правоохоронним органам засоби спостереження за розмовами Zello по всьому світу і повинні будемо поділитися всіма ключами шифрування Zello з ФСБ, російською організацією державної безпеки», — йшлося у відповіді Zello . «Це вимоги, які ми не можемо виконати або не хочемо виконувати, навіть якби могли».

У Zello зазначили, що у 2017 році у додутку було близько 400 000 користувачів з Росії.

Оскільки Росія намагається розправитися в країні з онлайн-платформами зв’язку, такими як Twitter, Facebook, а тепер і Zello, цінність безпечного та приватного комунікаційного інструменту — на кшталт Signal, який суттєво збільшив кількість користувачів в Україні на фоні російського вторгнення, або Наскрізні зашифровані групові розмови Zello — ніколи не були більш зрозумілими.

Джерело: Mashable

Поділитися
Exit mobile version