Скільки оперативної пам’яті потрібно вашому ПК з Windows 11?

Існує велика різниця між мінімальними системними вимогами та практичним мінімумом.

7 хв. читання
Dyzajn bez nazvy

Оперативна пам’ять, яку зазвичай називають «RAM», є життєво важливою для вашої комп’ютерної системи для відкриття, запуску та керування програмами та службами. Отже, скільки оперативної пам’яті потрібно вашому ПК з Windows 11?

Чим більше у вас оперативної пам’яті, тим більше програм можна запускати одночасно. Якщо у вас її недостатньо, ваш комп’ютер може стати повільним та майже нестерпним. Але розмістити в ПК більше оперативної пам’яті, ніж потрібно, може бути марною тратою грошей.

Чи може Windows 11 працювати з 2 ГБ оперативної пам’яті?

Ви не можете інсталювати Windows 11 у системі з 2 ГБ оперативної пам’яті, оскільки вона запускає перевірку сумісності системи перед спробою інсталяції, і якщо вона не бачить 4 ГБ оперативної пам’яті, вона припинить інсталяцію.

І це добре.

Це не означає, що ви не можете запустити Windows 11 у системі з 2 ГБ оперативної пам’яті. Найпростіший спосіб обійти обмеження — встановити 4 ГБ оперативної пам’яті під час інсталяції Windows 11, а потім встановити 2 ГБ після встановлення. Але це призведе до відставання та млявості.

Читайте також: Як перевірити оперативну пам’ять на помилки та виправити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

За часів Windows 10 ви могли встановити 32-розрядну Windows на ПК лише з 1 ГБ оперативної пам’яті. 64-розрядна версія подвоїла цей мінімум до 2 ГБ. І це дійсно був мінімум. З цим можна працювати, але іноді це може бути боляче.

Для Windows 11 все змінилося, і Microsoft збільшила мінімум до 4 ГБ. Це велике збільшення, але як не дивно, воно швидко здається мінімальним. Я бачив системи, де після того, як усе завантажилося, у системі залишається приблизно один гігабайт вільного місця.

Скільки оперативної пам’яті потрібно Windows 11 для безперебійної роботи?

Ну, ви можете обійтися мінімум 4 Гб. Усе починає ставати трохи млявим, коли ви запускаєте Google Chrome із кількома відкритими вкладками або намагаєтесь виконати щось на зразок серйозного редагування фотографій.

Забудьте про такі речі, як редагування відео чи серйозні ігри.

Це просто закінчиться розчаруванням.

Що більше ви очікуєте від свого ПК, то більше оперативної пам’яті вам знадобиться.

Якщо ви простий користувач, переглядаєте веб-сторінки, надсилаєте електронну пошту та редагуєте документи, то 4 ГБ може вистачити. Але це точно буде повільно. Збільшення цього обсягу до 6 або 8 ГБ оперативної пам’яті не тільки дасть вам набагато кращий досвід, але й дозволить вам робити більше з вашою системою. Крім того, оскільки оновлення операційної системи та додатків додають більшого навантаження на систему, це допоможе заощадити ваш ПК на майбутнє, забезпечуючи довший термін служби.

Поточна перевага з точки зору продуктивності та вартості — це 8 ГБ оперативної пам’яті.

Чи є підстави мати більше 8 ГБ оперативної пам’яті?

Звичайно, є, але віддача від грошей починає слабшати.

Час, коли більше 8 ГБ оперативної пам’яті стає корисним і починає окупати себе, це коли ви одночасно запускаєте кілька ресурсоємних програм, особливо для високоякісної обробки зображень або 4K+ відео, CAD або 3D-моделювання.

Якщо ви паралельно запускаєте такі програми, як Premiere Pro, Photoshop і After Effects, у системі з 8 ГБ оперативної пам’яті, комп’ютер почне працювати мляво. У системі з 16 ГБ або більше це не проблема.

Наявність понад 8 ГБ також стане в нагоді, якщо ви широко використовуєте інструменти віртуалізації, такі як Microsoft Hyper-V або VMware Workstation, особливо якщо ви запускаєте кілька віртуальних машин одночасно.

Але пам’ятайте, що ви будете платити за цю оперативну пам’ять, і перехід від 8 ГБ до 16 ГБ і більше почне підвищувати ціну.

Чи потрібні ігровим ПК 24/32 ГБ оперативної пам’яті?

Здебільшого ні.

Я бачив багато ігрових систем із 24 ГБ чи навіть 32 ГБ оперативної пам’яті та більше, і хоча це добре, тому що це забезпечує велику кількість накладних витрат, я вважаю, що більшу частину часу ця оперативна пам’ять сидить у ПК, нічого не роблячи.

Якщо у вас є гроші, звичайно, можна витратити їх на оперативну пам’ять, але вам краще витратити ці гроші на швидший SSD-накопичувач або кращу відеокарту.

Читайте також:  Як очистити HDD, SSD та інші носії інформації?

Важливо пам’ятати, що швидкий ПК створюється з добірки швидких частин. Вставляти тонни оперативної пам’яті в систему з іншими вузькими місцями – повільним ЦП , повільним накопичувачем, поганою відеокартою – це просто марна трата грошей.

Читайте також: Що краще – зібрати комп’ютер з комплектуючих чи купити готовий?

Скільки оперативної пам’яті може прийняти мій ПК?

Ось де все стає трохи складніше.

Ноутбуки все частіше переходять на фіксовану оперативну пам’ять, де мікросхеми оперативної пам’яті припаяні безпосередньо до материнської плати, і їх неможливо видалити чи оновити.

Те, що ви купуєте, – це те, з чим ви застрягли протягом усього життя системи.

На щастя, більшість настільних ПК все ще мають оперативну пам’ять, яку можна оновити.

Але вам потрібно знати кілька речей. Зокрема, тип оперативної пам’яті комп’ютера та максимальний обсяг оперативної пам’яті.

Як дізнатися цю інформацію?

Ви можете ознайомитися з інструкцією до ПК/материнської плати або, якщо ваш ПК виготовлено виробником оригінального обладнання, скористайтеся системною перевіркою, як-от на  Crucial.com  , щоб дізнатися, яка оперативна пам’ять сумісна з вашою системою. Озброївшись цією інформацією, ви можете відправлятися за покупками.

Це має надати вам всю необхідну інформацію.

Який максимальний обсяг оперативної пам’яті підтримує Windows 11?

Кожна версія Windows 11 має  максимальний обсяг оперативної пам’яті  , який вона може підтримувати.

  • Windows 11 Enterprise: 6 ТБ
  • Windows 11 Education: 2 ТБ
  • Windows 11 Pro для робочих станцій: 6 ТБ
  • Windows 11 Pro: 2 ТБ
  • Windows 11 Home: 128 ГБ

Насправді ви досягнете апаратного ліміту задовго до досягнення ліміту операційної системи.

Поділитися
Exit mobile version