Таємничі помилки, які використовувались для зламу телефонів Android та iPhone

4 хв. читання
Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Кілька команд експертів із кібербезпеки виявили безліч уразливих місць, які вплинули на Google Chrome, Android, Windows та iOS.

Згідно з оприлюдненими звітами, у бібліотеках шрифтів було знайдено кілька помилок, крім інших, які використовувались для виходу з пісочниці Chrome, і групу помилок, яка використовувалася для контролю над усією операційною системою пристрою.

Бен Хокс, керівник Google Project Zero (команда хакерів, яка відповідає за виявлення уразливостей у всіх видах програмного забезпечення), повідомив у Twitter, що група виявила загалом сім уразливостей. Незабаром після цього Google виявив першу помилку в серії: CVE-2020-15999. Це помилка у програмі рендерингу шрифтів з відкритим кодом FreeType, яка, як відомо, використовувалася для зламу пристроїв через Chrome.

В жовтні минулого року перша помилка (CVE-2020-17087) вже була оприлюднена в Інтернеті. У цьому випадку помилка Windows дозволила хакерам отримати доступ до системних привілеїв, а це означає, що зловмисник міг перейти від контролю над додатком до контролю над усією системою жертви. Пізніше Хоукс написав у Twitter, що Project Zero також знайшов два інших експлойти нульового дня в Chrome і Android – під назвою CVE-2020-16009 і CVE-2020-16010, які активно використовували невідомі хакери.

Зокрема, перший з них був використаний для “віддаленого виконання коду”, техніки, за якою зловмисники повністю контролюють програму чи систему. Всього через три дні Хоукс оголосив, що Apple виправила три критичні помилки в iOS: дві з них у ядрі – частина операційної системи, яка має доступ майже до всього, що відбувається в телефоні, і одна з них помилка шрифту, подібна до проблеми Google FreeType.

Можливе використання в шпигунстві

Шейн Хантлі, керівник групи аналізу загроз Google, розширив інформацію, зазначивши, що помилки використовувались для “вибіркової експлуатації, подібної до інших нещодавно визначених 0 днів”. У 2019 році Хантлі та його команда відстежували хакерів у Мережі, виявивши низку уразливих місць, які використовували шпигунські служби, зокрема хакери на орбіті китайського уряду, для моніторингу спільноти. Зараз фахівці вважають, що нові уразливості певним чином пов’язані з попередніми, що вказує на тих самих хакерів, які, ймовірно, пов’язані зі спецслужбами.

Аналітики безпеки часто виявляють помилки в новому програмному забезпеченні та розкривають їх, щоб надати виробникам можливість виправити їх перед тим, як їх використовувати для зламу користувачів. Однак у цьому випадку помилки використовувались для зламу до того, як була відома проблема. Google визнав, що прогалини були “активно використані”, однак не з’ясувалося, як експерти компанії змогли ідентифікувати ці прогалини у безпеці.

Проблема також стосується пристроїв Apple і Microsoft. За інформацією Vice, оновлення iOS 12 нещодавно вирішило проблему в системах iPhone 5 та iPhone 6, хоча компанія, заснована Стівом Джобсом, про це мовчала. Microsoft, зі свого боку, повідомила, що випустила оновлення безпеки в листопаді минулого року, вони націлені на помилку CVE-2020-17087.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як безпечно вітати, спілкуватися, святкувати через Інтернет? Поради

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Зверніть увагу, більшість фішинг-кампаній працюють шляхом використання імен відомих компаній, брендів та продуктів. Мета зловмисників – змусити користувачів думати, що початкове повідомлення надходить від законної особи, збільшуючи тим самим шанси, що Ви натиснете та ініціюєте завантаження шкідливого програмного забезпечення.

Окрім цього, Google Project Zero розкрив уразливість “нульового дня” у Windows, спричинену неправильним виправленням CVE-2020-0986  – недоліка безпеки, шо став відомим з кампанії, яка отримала назву Operation PowerFall.

До речі, через одинадцять місяців після того, як компанія Microsoft офіційно припинила технічну підтримку операційної системи Windows 7, Google нарешті закликала розробників Chromium припинити використання цієї ОС.

Поділитися
Exit mobile version