Цензурування Інтернету в 15 країнах здійснюється завдяки американській технології

5 хв. читання
Sandvine

Компанія-виробник рішень для аналізу мережевого трафіку Sandvine поставляла рішення для блокувань сайтів і месенджерів і цензури в інтернеті.

Устаткування компанії використовується для цензури інтернету в останні роки в більш ніж 15 країн. В цьому списку і Узбекистан, що знаходиться поряд з Еритреєю, Афганістаном, Азербайджаном, Росією, Суданом. Про це йдеться в звітах Sandvine, присвячених продажу обладнання державним установам і мережевим операторам, як приватним, так і контрольованим урядом.
Sandvine виробляє обладнання, яке можна використовувати для управління величезними потоками інтернет-даних, які проходять в країни і через них. Технологія “глибокої перевірки пакетів” може блокувати спам і віруси. Однак, згідно з документами компанії, її також можна розгорнути для внесення в чорний список мільйонів веб-сайтів і додатків для обміну повідомленнями, щоб до них не можна було отримати доступ.

Раніше головний технічний директор Sandvine Олександр Гаванген розповів що компанія не вважає Інтернет частиною прав людини, тому в поставках обладнання немає нічого ганебного. Після критики і з боку правозахисних організацій і загроза розслідування порушень санкцій політики щодо Білорусі змусили Sandvine переглянути цю позицію. 15 вересня компанія скасувала угоду з владою Білорусі через порушення прав людини. Як пояснили в компанії, уряд Білорусі використовував її технології для порушення прав людини.

Нове розслідування Bloomberg від 8 жовтня вказує, що це не випадкова помилка. Sandvine поставляє обладнання для фільтрації контента і співпрацює з державами. Серед клієнтів компанії – Алжир, Афганістан, Азербайджан, Єгипет, Еритрея, Йорданія, Кувейт, Пакистан, Катар, РФ, Судан, Таїланд, Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати і Узбекистан.

У Йорданії обладнання Sandvine кілька разів відключало доступ на Facebook і в месенджер WhatsApp, воно постійно не дає зайти на сотні сайтів. У Єгипті за допомогою Sandvine уряд блокує понад 600 сайтів, з них 100 – новинні.

На початку вересня азербайджанський провайдер Delta Telecom у співпраці з Sandvine встановив систему блокування стрімінг відео з YouTube, Facebook і Instagram – таке знайшли журналісти Bloomberg в документах канадської компанії. Згідно зі статистикою організації моніторингу Інтернету Netblocks, минулого тижня на тлі збройних конфліктів з Вірменією користувачі з Азербайджану втратили доступ до Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Zoom і Skype.

Крім цих трьох країн рішення Sandvine для обмеження доступу до незалежних новинних сайтів використовують в Узбекистані, стверджують дослідники фонду Qurium Media Foundation.

У Білорусі Sandvine продала своє обладнання підконтрольному державі інтернет-агентству, яке в серпні використовувало цю технологію для блокування соціальних мереж, додатків для обміну повідомленнями та новинних веб-сайтів на тлі загальнонаціональних протестів проти суперечливих президентських виборів.

“Сама технологія досить нейтральна, але якщо ви надасте її антидемократичним країнам, це може завдати великої шкоди”, – сказав старший співробітник компанії Sandvine, який знає про глобальні продажі компанії.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version