У 32 країнах за допомогою месенджерів маніпулюють свідомістю, – дослідження

1 хв. читання
whatsapp messenger

Громадська організація Freedom House восьмий рік поспіль відзначає зниження рівня Інтернет-свободи. Про це пише Media Sapiens з посиланням на видання The Verge.

У звіті Freedom House йдеться, що сучасні уряди прагнуть більшого контролю над даними користувачів та використовують закони, які призначені начебто проти «фейкових новин» для придушення свободи слова.

«Нагальна тема для обговорень — це те, що Інтернет, який колись розглядався як простір свободи, зараз використовується для шкоди демократії, а не для дестабілізації диктаторських режимів, — каже Майк Абрамович (Mike Abramowitz), президент Freedom House. — Пропаганда та дезінформація отруює цифрову сферу, а авторитарні режими та популісти використовують боротьбу проти фейкових новин для того, щоб засадити в тюрму журналістів і критиків. Для цього часто використовують закони покликані протидіяти поширенню фальшивої інформації».

З 65 досліджуваних країн 17 ухвалили закони щодо обмежень онлайн-медіа. З них 13 виступили з обвинуваченнями до громадян, які нібито поширювали фейкову інформацію. Більше країн використовують технології Китаю, що Freedom House називає експортом системи цензури та нагляду.

Також у дослідженні наголошують, що 32 країни використовують проплачених коментаторів, ботів і тролів, щоб маніпулювати онлайн-дискусіями. Більш популярними для маніпуляцій стали закриті месенджери, приміром, WhatsApp.

Поділитися
Exit mobile version