У Києві шахраї імітували онлайн-торгівлю та привласнювали кошти інвесторів

4 хв. читання
crypto stolen

Діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів, припинили у Києві.

Незаконну схему організували троє громадян однієї з країн Близького Сходу. За їх вказівкою у центрі столиці були створені три кол-центри, повідомляє Служба безпеки України.

Оператори нібито від імені відомої інвестиційної компанії телефонували клієнтам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах.

Після перерахування зловмисникам коштів через електронні платіжні системи клієнту створювали “персональний кабінет”, в якому демонстрували постійне зростання акцій у ціні та пропонували збільшити інвестиції. Для створення цього веб-ресурсу організатори використовували елементи обладнання для онлайн ігрового бізнесу, забороненого в Україні.

Зловмисники також за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітували для інвесторів трансляцію електронної торгівлі на міжнародних біржах. Після рішення клієнта отримати свої гроші, ділки повідомляли йому про банкрутство компанії.

За інформацією спецслужби, зловмисники діяли протягом кількох років та встигли привласнити кошти кількох тисяч громадян. Суми “інвестицій” коливалися від 1 до 5 тисяч доларів США з кожного клієнта. Кошти, отриманні від протиправної діяльності, ділки легалізували через анонімні крипто-гаманці.

Під час обшуків у трьох кол-центрах правоохоронці вилучили комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, печатки суб’єктів підприємницької діяльності, які функціонували без належного податкового оформлення і ухилялися від сплати податків.

Також встановлено, що роботу кол-центрів без офіційного працевлаштування забезпечували понад 200 студентів, іноземців з країн Близького Сходу та Африки, серед яких були нелегальні мігранти.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки, та суми збитків, завданих державному бюджету.

У межах міжнародного співробітництва СБУ поінформувала партнерські правоохоронні органи про викриту в Інтернеті протиправну схему, у тому числі країну її організаторів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version