У Південній Кореї за допомогою віртуальної реальності “оживили” дитину, яка померла

5 хв. читання

Віртуальна реальність може створити безліч крутих моментів у найрізноманітніших переживаннях – від ігор до занять спортом. Але новий південнокорейський телевізійний документальний фільм під назвою I Met You запропонував потужний погляд на терапевтичні можливості віртуальної реальності.

Одягнувши окуляри VR,  мати померлої дитини змогла взаємодіяти з образом своєї покійної дочки, пише InVerse.

Документальний фільм, який вийшов у ефір у південнокорейській мережі громадського мовлення MBC, продемонстрував десятихвилинний сегмент про тимчасове технологічне “возз’єднання” між жінкою на ім’я Джан Джі Сен та її семирічною дочкою Найєон, яка померла від рідкісної хвороби у 2016 році.

Показ батькам реалістичних анімацій мертвої дитини взагалі є неоднозначним ріщенням – це загрожує великою кількістю помилок у терапії і може спричинити ще більші психологічні травми. Але з точки зору конкретної сім’ї, схоже, віртуальне возз’єднання було катарсисом.

“Можливо, це справжній рай”, – розповідає про документальний фільм Джан Джі Сен, яка є матір’ю чотирьох дітей. – Я зустріла Найєон, яка телефонувала мені з посмішкою, на дуже короткий час, але це дуже щасливий час. Я думаю, у мене була мрія, яку я завжди хотіла втілити”.

Процес відтворення Найєон у віртуальній реальності був таким же активним, як і зйомки повнометражного анімаційного фільму Команда, яка стояла за процесом, вісім місяців використовувала раніше зняті кадри дівчинки, щоб відтворити її обличчя, тіло, голос та рухи. Для того, щоб зафіксувати її дії, команда використовувала актора-спеціаліста з фіксації руху, який відтворювва декілька поз, у тому числі, лежачи на ліжку, святкуючи. Команда обладнала “возз’єднання” у парку, де матір гуляла з донькою, коли вона була жива.

100220 vr2 screengrab

Саме “возз’єднання” було дуже емоційним. Як видно з відео, Найеон дзвонить мамі і запитує: “Де ти була, мамо? Ти думала про мене?”

Джанг миттєво реагує на запитання дочки. “Я постійно працюю”.

В кінці зустрічі вони сявткують запізнілий день народження Найеон, де віртуальне представлення дівчинки бажає, щоб її мати не плакала. Це зворушлива сцена.

Документальний фільм лише додає ідеї, що віртуальна реальність може бути використана для психологічного зцілення від травми. Ідею досліджували колишні солдати, які страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Минулого року вчені попросили солдатів, що страждають на ПТСР, взаємодіяти на місцевості майже так само, як і в  тому самому парку і для цьго створили супермаркет під назвою V-Mart. Вчені побудували V-Mart з надією, що він може діяти як інструмент оцінки ПТСР, і їх початкова фокус-група визнала його “дуже корисним, релевантним та прийнятним”.

Віртуальна реальність також досліджується з метою  розвитку психотерапевтичної групової динаміки – наприклад, створення чатів для тих, хто  перебуває у віддаленій сільській місцевості з рідкісними захворюваннями.

Майбутнє віртуальної реальності та здоров’я, ймовірно, лежить більше на V-Mart та на чатах, ніж на таких ситуаціях, як зустріч у парку Найеон та Джанг. Рівень організації останньої потребував величезних інвестицій та, ймовірно, інфраструктури телеканалу, що фінансується державою, як MBC. Такі програми, як V-Mart, потребують меншого бюджету, який, можливо, обмежує їхню корисність, але також дозволяє широкому колу людей використовувати їх.

Нагадаємо, популярні поштові додатки для iOS і Android “обробляють” дані з поштових скриньок користувачів і потім продають створені на основі цієї інформації продукти клієнтам у сфері фінансів, туризму та електронної комерції.

Також фішинговий механізм створили двоє правопорушників для заволодіння криптовалютою. Під час виконання користувачем переказу криптовалюти відбувалася підміна криптогаманця отримувача, і гроші направлялись зловмисникам.

Окрім цього, зловмисник за допомогою системи онлайн-платежів банківських установ, які не є резидентами України, заволодів грошовими коштами українського банку.

Зверніть увагу, найбільш привабливою для хакерів мобільною операційною системою є Android. Так, 99% мобільних шкідливих програм виявляюють саме на пристроях під управлінням цієї ОС, йдеться у звіті з кібербезпеки мобільних пристроїв за 2019 рік компанії ESET.

До речі, образливі та провокативні повідомлення, знущання в коментарях, навмисне створення конфліктних ситуацій — все це типові прояви тролінгу в Інтернеті. Часто юні користувачі не в змозі боротися з цим самостійно, а батьки не розуміють що це та як захистити власну дитину. Як знизити тиск на підлітка, який вже став жертвою тролінгу в Мережі, а також уникнути цього, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version