В Києві та Харкові затримали хакерів, які зламали більше 100 мільйонів користувачів

3 хв. читання
Young hacker in data security concept

Зловмисники розповсюджували “вірус” та отримували логіни і паролі до різних систем інтернет-банкінгу, екаунтів соцмереж, електронних скриньок громадян. Виявлено більше 100 мільйонів дискредитованих облікових записів користувачів Інтернету.

Працівники кіберполіції в Харківській області спільно зі слідчими слідчого управління поліції Харківщини, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, викрили організовану злочинну групу хакерів, які несанкціоновано втручалися в роботу комп’ютерів та електромереж.

Кіберполіція встановила, що правопорушники, володіючи фаховими знаннями у сфері IT, розповсюджували шкідливе програмне забезпечення. Воно давало можливість отримати логіни і паролі до онлайн-сервісів громадян.

За оперативною інформацією, до протиправної діяльності було залучено хакерів з Києва та Харкова, а також осіб, які наразі перебувають в США, Німеччині, Китаї, Росії та В’єтнамі.

Police 26

Зловмисники отримували логіни та паролі від вебсервісів, які збережені у налаштуваннях браузера. Зазвичай це вхідні дані до різних систем інтернет-банкінгу, екаунтів соцмереж, електронних скриньок тощо. Після чого, використовуючи логін та пароль жертви, хакери виводили гроші з електронних гаманців, ігрових акаунтів та банкінгу зі спрощеним входом.

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання фігурантів. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та гроші. Речові докази направлено на проведення експертних досліджень.

Під час попереднього огляду техніки було виявлено шкідливе програмне забезпечення, відділені сервера, близько 100 мільйонів дискредитованих логінів та паролів до різних систем інтернет-банкінгу, соціальних мереж користувачів українського та міжнародного сегменту мережі Інтернет.

Хакерам загрожує позбавлення волі на строк до шести років. Підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version