В Україні прирівняли електронні паспорти до паперових

4 хв. читання
passport mobile

Верховна Рада підтримала законопроєкт про “паспорт у смартфоні”, за яким електронні паспорти матимуть таку ж юридичну силу, що й паперові.

У Міністерстві цифрової трансформації вже заявили, що Україна стала першою країною в світі, яка таким чином узаконила електронні паспорти.

“Ми перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, що їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави. Це інноваційний крок не лише для нашої країни, а й для всього світу”, – прокоментував ухвалення закону очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Це інноваційний крок не тільки для нашої країни, але і для всього світу. Біометричний закордонний паспорт або ID-карта в Дії з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового або пластикового документів.

Закон передбачає введення цифрових паспортів громадянина України та паспортів для виїзду за кордон, пише ВВС.

Такі паспорти працюватимуть за допомогою додатку “Дія” – їх можна буде замовити за бажанням.

Пред’явити цифрові документи можна буде на території України – приміром, щоб підтвердити свою особу чи громадянство.

При цьому “електронний паспорт” у смартфоні все ж не можна буде використовувати для перетину кордону України чи виїзду на тимчасово окуповані території.

У Мінцифри кажуть, що за допомогою цифрового документа можна буде відкривати, приміром, банківський рахунок онлайн, отримувати посилки, підтверджувати вік у супермаркеті, заселятися в готель тощо.

“Можна не хвилюватися, що забув документ вдома. Паспорт тепер завжди у смартфоні. Максимально зручно”, – переконує Михайло Федоров.

Мінцифри додало функцію цифрових паспортів у додаток “Дія” ще минулого року, проте це відбувалося в рамках експериментального проєкту і регулювалося постановою Кабінету міністрів.

У лютому Верховна Рада також прирівняла до паперових чи пластикових електронні водійські посвідчення. Через “Дію” також можна замовити, обміняти чи продовжити водійські права.

У тестовому режимі також працює реєстрація місця проживання онлайн і профіль виборця, в якому можна перевірити місце реєстрації та адресу голосування.

Також за допомогою додатка можна записатися на вакцинацію Covid-19.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як відновити видалені публікації чи історії в Instagram? ІНСТРУКЦІЯ

Як захистити Вашу конфіденційність в Інтернеті, якщо режим анонімного перегляду у Chrome виявився слабким?

Чому у Вас є як мінімум три мільярди причин змінити пароль облікового запису?

Злам веб-сайту: сім ознак, що свідчать про це

Як підвищити захист екаунта в Twitter? ПОРАДИ

Нагадаємо, що майже всі найпопулярніші програми Android використовують компоненти з відкритим вихідним кодом, але багато з цих компонентів застаріли і мають як мінімум одну небезпечну уразливість. Через це вони можуть розкривати персональні дані, включаючи URL-адреси, IP-адреси і адреси електронної пошти, а також більш конфіденційну інформацію, наприклад, OAuth-токени, асиметричні закриті ключі, ключі AWS і web-токени JSON.

Окрім цього, фахівці компанії AdaptiveMobile Security повідомили подробиці про небезпечну проблему в технології поділу мережі 5G. Уразливість потенційно може надати зловмисникові доступ до даних і дозволити здійснювати атаки типу “відмови в обслуговуванні” на різні сегменти мережі 5G оператора мобільного зв’язку.

Також дослідники безпеки виявили в Google Play і Apple App Store сотні так званих fleeceware-додатків, які принесли своїм розробникам сотні мільйонів доларів.

До речі, в даркнеті виявили оголошення про продаж підроблених сертифікатів про вакцинацію і довідок про негативний тест на Covid-19. Крім того, число рекламних оголошень про продаж вакцин від коронавірусу збільшилося на 300% за останні три місяці.

Двох зловмисників з Кривого Рогу викрили у привласненні 600 тисяч гривень шляхом перевипуску сім-карт. Отримавши мобільний номер, зловмисники встановлювали дані про особу, яка раніше його використовувала. Для цього вони авторизувалися у різних мобільних додатках, зокрема поштових служб, державних, комунальних та медичних установ, використовуючи функцію відновлення паролю.

Поділитися
Exit mobile version