Злам веб-сайту: сім ознак, що свідчать про це

Якщо Ви зіткнулися з однією або декількома ознаками, розглянутими в статті, Вашим айтішникам варто провести більш ретельну перевірку в тому числі на предмет безпеки.

3 хв. читання

Низька продуктивність може бути однією з неявних ознак, що сайт скомпрометований або навіть зламаний. З одного боку, повільна швидкість завантаження сторінок – звичайна проблема для багатьох сайтів, навіть в наші дні, коли швидкість інтернету і обчислювальні потужності досягли небувалого рівня. З іншого – якщо це явище спостерігається разом з іншими аномаліями, згаданими нижче, ймовірно, Ви стали жертвою атаки.

Повільна швидкість завантаження сторінок

Якщо сторінки періодично завантажуються з затримкою в одну або навіть дві секунди, не слід панікувати. Проте, коли Ви проводите аналіз на продуктивність і сторінки завантажуються занадто довго, слід задуматися про можливі більш серйозні причини цього явища. Як варіант, можна поцікавитися у розробників сайту, чи виконувалися будь-які роботи, які могли привести до уповільнення завантаження. У разі якщо планових простоїв з метою техобслуговування не планувалося, слід задуматися про перевірку на предмет порушень безпеки.

Червоний екран

Так званий “червоний екран смерті” – одна з явних ознак зламу Вашого сайту. Вводите в хром адресу і з’являється попередження, що на сайті присутнє шкідливе ПЗ. Швидше за все, зловмисник отримав доступ і встановив шкідника з метою поширення серед відвідувачів сайту.

Зникнення сайту

Крім червоного екрану ще одна ознака зламу – білий екран з повідомленням, що браузер не може знайти сайт. В цьому випадку слід перевірити зазначену адресу, і, якщо все вірно, негайно звернутися в ІТ відділ.

Перенаправлення на шкідливий сайт

Сайт не може раптово почати вести себе аномально. Якщо Ви вводите адресу і потрапляєте зовсім в інше місце, швидше за все, зловмисник скомпрометував сайт і додав перенаправлення відвідувачів на свій розсуд. Сайти, у яких постійний потік відвідувачів, найбільш привабливі для таких атак.

website 2

Відмова в обслуговуванні сайту

Якщо Ви недостатньо пильні, ваша хостінг компанія може звернути увагу на згадані ознаки і повідомити про злам. З метою захисту серверів Ваш сайт може бути відключений, а Ви попереджені про виявлені ознаки і підозри щодо можливості компрометації.

Спам і сторонні листи

У разі якщо деякі відвідувачі досить лояльні, то можуть зробити Вам люб’язність і повідомити про отримання спаму з Вашого сайту. Навіть якщо повідомлення приходять від Вашого імені і є частиною маркетингової кампанії, то можуть виявитися в папці Спам в разі зараження шкідливим ПЗ.

Витік даних

Один із найгірших наслідків компрометації – витік даних Ваших клієнтів. Якщо Ви отримуєте скарги від клієнтів про неправомірне використання кредитних карт і причина криється в Вашому сайті, слід вжити негайних заходів.

Наведені ознаки є лише деякими серед багатьох, які можуть свідчити про компрометації сайту. Експерти прогнозують, що в найближчі роки агресивність і витонченість атак буде тільки зростати. Таким чином, життєво важливо, особливо для онлайн-бізнесів, реалізувати надійні і своєчасні заходи для захисту сайтів і клієнтів. Поговоріть з ІТ експертами і фахівцями в сфері кібербезпеки на предмет підвищення безпеки Вашого сайту.

Джерело: Securitylab

Поділитися
Exit mobile version