Вас читають: яким месенджерам надати перевагу

5 хв. читання
messengers

Спілкування через месенджери на смартфонах та комп’ютерах стало повсякденною справою.
Якими месенджерами краще користуватися, аби бути впевненим, що зміст Ваших повідомлень та персональні дані не потраплать до рук третіх осіб? Популярні месенджери дозволяють зберігати повідомлення, проте не гарантують 100-відсоткової захищеності. Маловідомі месенджери позбавлені функції зберігання, та саме це робить їх більш захищеними й безпечними. Яким саме віддати перевагу – читайте у статті.

Viber
Ізраїльський стартап з білоруським корінням створювався з думкою замінити Skype. Заснований на російських технологіях, Viber спочатку з’явився в Ізраїлі. Пункти розробки додатків розташовані в Білорусі, головний офіс — у Люксембурзі. У 2014 році стартап викупила японська компанія Rakuten.

Зараз Viber — найпопулярніший месенджер серед українців. За даними українського представництва компанії, месенджером користуються понад 20 млн осіб, тобто половина населення країни.

Однак назвати Viber найбільш безпечним месенджером важко. Так, у 2013 році фахівці з кібернетичної безпеки виявили, що за допомогою Viber можна отримати доступ до заблокованого смартфона на Android. Ситуація поліпшилася у 2016 році, коли Viber ввів наскрізне шифрування повідомлень і розмов. Це спосіб передавання даних, при якому доступ до повідомлень мають тільки користувачі, задіяні у спілкуванні.

У 2017 році в месенджері з’явилися приховані чати, доступ до яких можна отримати за кодом, можливість писати повідомлення, які самі видаляються, а також контроль за спробами створення знімків листування.

Однак не варто забувати, що сервери цієї компанії розташовані в Росії. Хоча в компанії стверджують, що на них лежать лише дані російських користувачів, цю інформацію перевірити неможливо. Гарантій, що дані українських користувачів не зберігаються в тому ж місці, нема.

WhatsApp
WhatsApp є найпопулярнішим месенджером у світі, хоча спочатку він навіть не був месенджером. Це була програма, яка показувала статус контактів: хто знаходиться в мережі, хто телефонує, хто зайнятий.

Згодом додаток перетворився на вдосконалену альтернативу sms і перший месенджер, синхронізований з контактами в телефоні. Розробив його український емігрант Ян Кум. Над інтерфейсом та дизайном теж працювали українці: їх розробила команда дизайнерів з Дніпра.

WhatsApp посилив захист у 2016 році після інциденту між Apple та ФБР і запровадив наскрізне шифрування. Для його реалізації використовується бібліотека месенджера Signal, який прийнято вважати найбільш безпечним у світі.

Однак експерти все одно не радять особливо довіряти месенджеру. Він належить компанії Facebook, яка вирізняється агресивними механізмами отримання інформації про своїх користувачів.

Telegram
У Telegram, творцем якого є засновник соціальної мережі “Вконтакте” Павло Дуров, є два варіанти шифрування: для звичайних і для секретних чатів.

За словами розробників, інформація звичайних чатів зберігається на кількох серверах по всьому світу і контролюється різними законами з надання доступу до неї. Ключі для розшифровки також зберігаються окремими блоками на різних серверах.

Жоден сервер Telegram не перебуває на території Росії, а сам Дуров виїхав з РФ у 2014 році, купивши собі громадянство іншої держави.

Однак лише секретні чати підтримують end-to-end-шифрування, тому чутливу інформацію рекомендується передавати через них.

Signal
Найбільш захищеним месенджером вважається Signal. Його рекомендує навіть Едвард Сноуден — американський програміст, колишній співробітник ЦРУ та Агентства національної безпеки США.

За допомогою Signal можна обмінюватися повідомленнями і дзвінками з абонентами з телефонної книги і при цьому бути впевненим, що вся інформація зашифрована. Повідомлення зберігаються на пристрої і локально шифруються за допомогою парольної фрази перед відправкою на сервер.

Threema
Це досить популярний месенджеро у Європі. За нього доведеться один раз заплатити близько трьох доларів. Месенджер приділяє багато уваги безпеці. При першому відвідуванні додатка користувачеві необхідно поводити пальцем по екрану, щоб згенерувати свій унікальний ідентифікатор.

Розробники рекомендують для надійності додавати контакти при зустрічі, скануючи QR-код з ідентифікатором з екрана друга. Так контакту буде присвоєний максимальний рівень верифікації.

Silent Phone
Програму можна встановити безкоштовно, проте користуватися нею можна лише оформивши підписку. Найдешевша обійдеться трохи більше 100 доларів на рік. За ці гроші користувач отримує криптографічний захист передачі голосових, текстових, відеоповідомлень і файлів до 100 мегабайт.

Confide
Позиціонує себе як зашифрований і захищений від скріншотів месенджер для обміну повідомленнями, що зникають. Всі повідомлення після прочитання автоматично втрачаються назавжди.

Wickr
Позиціонує себе як додаток, що не залишає слідів. У програмі є функція повного стирання, після застосування якої повідомлення неможливо відновити. Wickr кодує майже всі види контенту, включаючи зображення, аудіо та відео. Додаток попереджує копіювання та пересилання повідомлень або контенту третім особам, а також не дозволяє робити скріншоти.

Джерело: Економічна правда

Поділитися
Exit mobile version