Як купувати в інтернет-магазинах та не стати жертвою шахраїв?

4 хв. читання

Електронні крамниці та аукціони вже давно стали популярними у нашому житті — щоденно у світі купують і продають товарів на мільярди доларів через Інтернет. Україна також не стоїть осторонь цього процесу — електронна комерція активно розвивається, кожного дня збільшуючи обсяги продажів. Але і тут подекуди трапляється шахрайство, хоча й не так часто, як це було на перших етапах розвитку е-комерції.

Отже, як вибрати інтернет-магазин?
По-перше,

перевіряємо контакти продавців. На сайті мають бути, як мінімум, номери телефонів та адреси електронної пошти для зворотного зв’язку та оформлення. А ще для великих мереж продажу товарів важливо мати на сайті адреси реальних крамниць чи складів, де можуть видати товар, якщо доступна опція самовивозу. Також для великих мереж стало вже модним мати свої сторінки у соціальних мережах — і там теж можна спілкуватися з технічною підтримкою чи продавцями.

Однак не слід забувати, що деякі крамниці (особливо невеликі) економлять на створенні власного кол-центру, наймаючи оператора, який може бути не в курсі щодо товарів та послуг. Саме тому буде надійніше, якщо Ви отримаєте зворотній зв’язок на електронну пошту або в месенджер.

Також слід дивитися на те, як електронний магазин сприймає відгуки користувачів на свою адресу. Якщо їх нема, або вони однотипно схвальні, не містять конкретних деталей — це вже привід щось запідозрити. Адже однотипні відгуки залишають самі співробітники фірми. Великі майданчики для інтернет-торгів побудовані дещо інакше. На платформах, наприклад Amazon, Aliexpress чи Ebay, кожен продавець має свій рейтинг. І за цими рейтингами та відгуками можна дізнатися, чи варто з ним мати справу. Навіть, якщо це офіційне представництво фірми-виробника, формально нема жодних преференцій на модерацію рейтингів чи коментарів.

internet magazyny 3

По-друге,

нормальні інтернет-крамниці використовують захищені протоколи зв’язку HTTPS. Тому, якщо перед початком адресного рядка немає значка- «замочка» зеленого кольору, це може свідчити або про те, що власник сайту не переймається безпекою, або про те, що сайт таки шахрайський.

Інший привід для підозр може критися у самій назві сайту — звичайно сайти, яким довіряти не варто, використовують голосні назви типу “super-iphone.com” чи “nike-hits.biz”. Іноді вони імітують дизайн відомих електронних магазинів і навіть виставляють там схожий асортимент товарів. Тому є спеціальні реєстри електронних магазинів, які додатково перевіряють нові сайти та каталогізують їх — наприклад, hotline.ua.

По-третє,

дивіться на ціни — ціна на новий товар не може бути більш, ніж на 25% нижча за середньоринкову. Є, звичайно, акційні товари з великими знижками чи розпродаж залишків старих партій, але про це, звичайно, попереджають (якщо Ви маєте справу з нормальними продавцями). Попереджають і про те, що товар після ремонту, вживаний або має незначні зовнішні дефекти, через що його продають із знижками (на деякі товари типу ноутбуків або іншої дорогої електроніки у такому разі може бути до 50% знижки, тому це може бути вигідною покупкою).

По-четверте,

завжди цікавтеся реальними технічними характеристиками товару. Не може бути тонкого ноутбука з дуже потужним процесором та відеокартою або смартфона Samsung на процесорі Mediatek. Також не існує таких товарів, як рентгенівська установка на телефоні (хоча тепловізор на телефоні вже є, але це одна модель телефону, яка досить дорога і малосерійна).

Не можна платити першим, якщо це не продавець на відомій платформі Amazon чи Ebay — принаймні, такі правила продажу на цих платформах. Там ще можуть добитися повернення грошей при передоплаті, якщо щось піде не так. У нас великі інтернет-супермаркети теж починають вводити опцію онлайн-оплати карткою, але для невеликих магазинів це не характерно — переведення всієї бухгалтерії на безготівкову основу коштує дорого. Тому якщо крамниця з невеликими обсягами продажів, яка не входить до ТОП-20, раптом починає вимагати передоплату — з великою ймовірністю це може бути афера.

Поділитися
Exit mobile version