Як очистити свою сторінку в Facebook?

5 хв. читання

Facebook – одна з найбільших світових рекламних платформ, і це тому, що вона знає багато про всіх її користувачів.  Facebook використовує багато інструментів для відстеження людей в Інтернеті, незалежно від того, чи вони мають обліковий запис у веб-сайті соціальних мереж чи ні, і більшість з них покладаються на дані про активність в Інтернеті, якими користуються інші програми та веб-сайти. Все, що ми робимо в Інтернеті, генерує велику кількість поведінкових даних – від покупки одягу до пошуку готелів, якими додатки та веб-сайти часто діляться з рекламними компаніями, що дозволяє їм будувати більш точні профілі ваших інтересів та потреб.

Однак, зіткнувшись зі світовою критикою щодо суперечок щодо конфіденційності та фактів витоків даних, Facebook минулого літа анонсував новий інструмент конфіденційності під назвою “Активність поза Facebook”, який дає користувачам більше контролю над своїми даними, зібраними Facebook.  До Вашої уваги – коротенький посібник, як налаштувати цю опцію конфіденційності.

Починаючи з Дня конфіденційності даних 2020, функція Off-Facebook (“Активність поза Facebook”) тепер доступна для кожного користувача у всьому світі. Cпочатку вона була доступна для тестування лише користувачам в Ірландії, Південній Кореї та Іспанії. Спочатку запроваджений як “Очистити історію”, інструмент пропонує користувачам звіт щодо того, яку інформацію зберігає Facebook на основі інших застосованих Вами додатків або веб-сайтів, які Ви відвідали, а також дозволяє видалити її зі свого облікового запису, якщо хочете.

“Інші компанії надсилають нам інформацію про вашу активність на своїх сайтах, і ми використовуємо цю інформацію, щоб показувати вам рекламу, яка відповідає вам. Тепер ви можете побачити короткий виклад цієї інформації та очистити її зі свого облікового запису, якщо ви хочете” –  йдеться у поясненні.

Однак важливо зазначити, що ця функція насправді не дозволяє користувачам видаляти інформацію про перегляд із серверів Facebook; натомість вона просто дозволяє користувачам відокремлювати зібрані дані зі свого облікового запису Facebook.

Наприклад, Ви можете помітити, що понад 1000 додатків і веб-сайтів ділилися Вашою активністю в Інтернеті за останні 180 днів, багато з яких – новини, банківські організації, LinkedIn тощо.

Щоб отримати доступ до інструменту активності поза Facebook:

  1. Перейдіть у розділ “Налаштування та конфіденційність” у додатку Facebook,
  2. Виберіть “Активність поза Facebook” (може вимагати ввести пароль від екаунта);
  3. На наступному екрані вам надається список усіх веб-сайтів і додатків, які надали Ваші дані Facebook;
  4. Ви можете вибрати конкретні програми, щоб побачити, скільки взаємодій у Вас було з ними;
  5. Ви можете завантажити деталі діяльності, натиснувши кількість взаємодій та натиснувши Завантажити відомості про активність у нижній частині спливаючого вікна;
  6. Якщо Ви дуже стурбовані безпекою даних, які зберігає Facebook, варто очистити свою історію, натиснувши “Очистити історію”;

FB1

Слід також зазначити, що після використання опції “очистити історію”, Ви вийдете з певних веб-сайтів, до яких отримали доступ, використовуючи свій обліковий запис Facebook.
Окрім цього, історія очищення не перешкоджає участі третіх сторін у майбутньому обміні даними. Є ще один варіант, який називається “Управління майбутньою активіністю “, який також не обмежує Facebook отримувати дані про Вашу діяльність в майбутньому. Просто нова інформація не буде пов’язана з Вашим обліковим записом. Тим не менш, це чудовий крок уперед до прозорості та контролю, оскільки суперники Facebook, такі як Google, не пропонують нічого порівнюваного  зі сторінкою “Активність поза Facebook”.

Нагадаємо, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті

Також шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти

Окрім цього, розробник Джейн Манчун Вонг випадково відкрила нову функцію у програмі Facebook Messenger, яка дозволить користувачам заблокувати додаток після того, як вони його покинуть, миттєво або після затримки до 1 години. Крім того, можна було б розблокувати додаток інструментом, який називаться “Face ID”.

А під час останніх дослідженнь у Принстонському університеті з’ясувалося, що п’ять основних операторів США стали жертвами атаки “підміна SIM-картки”.

Зверніть увагу, що команда безпеки компанії Google на невизначений термін призупинила публікацію і оновлення будь-яких платних розширень для браузера Chrome в Chrome Web Store. Рішення викликане різким зростанням шахрайських операцій.

Поділитися
Exit mobile version