Як перевірити роботу вбудованого антивірусу Windows Defender?

5 хв. читання

Якщо Ви користуєтесь вбудованим антивірусом Windows 10 – Windows Defender та бажаєте перевірити його роботу, Microsoft пропонує кілька загальнодоступних інструментів для цього.

Антивірусна програма Windows Defender – стандартний додаток безпеки операційної системи Windows 10. Він може не забезпечувати найефективніший захист або найширшу функціональність, але готовий захищати систему відразу після її установки. Після завантаження в систему іншого захисного продукту, цей антивірус замінює вбудований та виконує функцію блокування атак, пише ghacks.net.

Якщо Ви хочете перевірити свій антивірусний захист при використанні Захисника Windows, пропонуємо Вам ознайомитися з декількома загальнодоступними інструментами від Microsoft, створеними для цієї мети.

Колекція тестів для Захисника Windows 10

Windows Defender SmartScreen Demo Pages

Microsoft пропонує два сайти для комплексного тестування Windows Defender. Перший ресурс називається Windows Defender SmartScreen Demo Pages і призначений для перевірки захисту SmartScreen.

defender1

Фільтр SmartScreen – компонент Захисника Windows, призначений для захисту від шкідливих сайтів, завантажень і програм.

Примітка: жодна з тестових веб-сторінок не є шкідливою. Сторінки лише імітують шкідливу природу, щоб з’ясувати, блокує чи антивірусний захист різні види атак.

На сайті доступні наступні тести:

  • Оповіщення про підозрілу сторінці (Is This Phishing) – відображається попередження про небезпеку і запитується подальша дія користувача.
  • Шахрайська сторінка (Phishing Page) – відома фішингова сторінка, яка повинна бути заблокована.
  • Шкідлива сторінка (Malware Page) – сторінка, яка містить посилання на шкідливе ПЗ, повинна бути заблокована.
  • Блокування завантаження небезпечного вмісту (Blocked Download) – завантаження повинна бути заблокована через погану репутацію сторінки.
  • Сторінка з експлойтів (Exploit Page) – сторінка створена з метою експлуатації вразливостей браузера.
  • Шкідлива реклама (Malvertising) – сторінка включає шкідливі рекламні блоки.
  • Надійна відома програма (Known Good Program) – програма не повинна бути заблокована.
  • Невідома програма (Unknown Program) – фільтр SmartScreen повинен вивести попередження.
  • Відома шкідлива програма (Known Malware) – фільтр SmartScreen повинен заблокувати програму.

Натисніть на будь-який з доступних тестів для його запуску. Дані тести не є шкідливими, але розроблені спеціально, щоб здаватися такими для системного захисту.

Наприклад, ми можемо перевірити, що розширення Windows Defender Browser Protection без проблем працює в Google Chrome на macOS.

Windows Active Defense

Друга сторінка з тестами називається Windows Active Defense. Деякі тести тут вимагають авторизації в обліковий запис Microsoft, інші можна запускати без екаунта.

На сайті доступні наступні тести:

  • Хмарна захист (Cloud Delivered Protection) – перевірка хмарної захисту на комп’ютері.
  • Потенційно небажані додатки, ПНД (Potentially Unwanted Applications, PUA) – завантаження спеціально створеного ПНД для перевірки захисту від даного виду загроз.
  • Мережева захист (Network Protection) – завантаження підозрілого URL для перевірки мережевого захисту.
  • Захист від експлойтів (Exploit Protection) – зміна налаштувань захисту від експлойтів.
  • Контрольований доступ до папок (Exploit Protection) – завантаження кошти перевірки компонента захисту від шифрувальників.
  • Блокування в режимі реального часу (Block at First Sight) – миттєвий аналіз їм блокування небезпечних сайтів на комп’ютері.
  • Зниження поверхні атаки (Attack Surface Reduction) – завантаження зразків, що викликають спрацьовування правил захисту ASR.

Для запуску деяких тестів потрібна попередня підготовка. Виберіть окремий тест, щоб подивитися його сценарій і необхідні дії.

Дані тести розроблені спеціально для Захисника Windows 10. Хоча деякі антивіруси сторонніх вендорів можуть блокувати певні імітації загроз, в деяких випробуваннях ви можете не отримати очікуваних результатів, якщо не використовуєте Windows Defender.

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version