8 порад, які допоможуть продовжити життя вашого павербанку

Хочете, щоб ваш павербанк працював довше? Ці поради вам допоможуть.

7 хв. читання
8 порад, які допоможуть продовжити життя вашого павербанку

Отже, ви щойно придбали новий павербанк, або, можливо, користуєтеся ним вже деякий час, але хто не хоче отримати максимальну віддачу від своїх гаджетів? Якісний павербанк повинен забезпечити близько трьох-п’яти років надійної роботи при належному догляді. Ось кілька способів дійсно продовжити термін служби вашого павербанка.

КЛЮЧОВІ ТЕЗИ

  • Купуйте у відомих брендів, щоб бути впевненим у надійності.
  • Використовуйте високоякісні кабелі для безпечного заряджання павербанка.
  • Уникайте швидкого заряджання без потреби, щоб продовжити термін служби акумулятора.

Купуйте у надійних брендів

Купуючи павербанк, важливо спочатку провести дослідження, щоб переконатися, що ви купуєте якісний пристрій. Перевірте відгуки, щоб дізнатися, що реальні люди говорять про свій досвід роботи з різними брендами. Не менш цінною є інформація з вуст у вуста – попросіть друзів і родичів порекомендувати бренд, виходячи з їхнього власного досвіду.

Шукайте відомі бренди, які отримали високу оцінку оглядачів та експертів, такі як Anker, Ugreen, Baseus, Mophie, Aukey та RavPower. Ці компанії мають репутацію виробників довговічних деталей і впроваджують надійні заходи безпеки.

Використовуйте якісні кабелі та адаптери для заряджання павербанку

В ідеалі, більшість павербанків постачаються в комплекті із зарядними кабелями. Але якщо у вашому комплекті його немає, варто придбати якісний кабель і адаптер.

По-перше, перевірте маркування на вашому павербанку, щоб зрозуміти ємність його акумулятора і те, яку вхідну/вихідну напругу і струм він підтримує. Більшість павербанків можуть використовувати зарядний пристрій 5В/2А або 9В/2А для швидшого заряджання. Якщо ви багато подорожуєте за кордон, вам краще вибрати зарядний пристрій, який працює з широким діапазоном вхідної напруги 100-240 вольт. Таким чином, він буде сумісний з розетками, де б ви не були.

Щодо кабелів, обирайте ті, що мають силу струму не менше 3 А, щоб не сповільнювати процес заряджання. Серед надійних брендів кабелів та адаптерів – Anker, Aukey та RavPower, але завжди варто перевіряти відгуки користувачів та сертифікати, щоб переконатися в якості.

Не використовуйте функцію швидкої зарядки без потреби

Більшість портативних зарядних пристроїв сьогодні мають функцію швидкого заряджання, яка може дуже швидко зарядити ваш телефон або планшет, коли ви поспішаєте. Але швидка зарядка має свою ціну – вона генерує набагато більше тепла всередині акумулятора, ніж при повільній зарядці.

Це додаткове тепло з часом збільшує навантаження на внутрішній акумулятор. Підвищена температура прискорює природний процес хімічної деградації літій-іонних елементів. Не встигнете ви й оком змигнути, як портативний зарядний пристрій не зможе тримати стільки ж заряду після кожного використання, скільки він тримав раніше, коли був новим.

Не дозволяйте павербанку повністю розряджатися

Літій-іонні (Li-ion) акумулятори в павербанках не потрібно повністю розряджати перед перезарядкою, на відміну від старих нікель-кадмієвих батарей з «ефектом пам’яті», які працюють краще, коли повністю розряджаються.

Отже, звичка розряджати павербанк до нуля може потенційно зашкодити акумулятору з часом і скоротити термін його служби. Краще почати підзаряджати, коли рівень заряду опуститься нижче 20% або навіть 50%. Якщо можете, намагайтеся не допускати розрядки нижче 10%.

Також не тримайте акумулятор на 100% протягом тривалого часу. Після того, як павербанк повністю заряджений, краще відключити його від мережі, щоб батарея не зазнавала зайвого навантаження. Якщо ви збираєтеся зберігати павербанк довше, ніж кілька тижнів, перш ніж використовувати його знову, заряджайте його лише до 80% і перевіряйте його приблизно раз на місяць, щоб переконатися, що рівень заряду не опустився нижче 30%.

Використовуйте павербанки по черзі, якщо у вас їх багато

Якщо у вас є кілька портативних зарядних пристроїв, захованих по всьому будинку (що є гарною ідеєю), спробуйте поміняти місцями ті з них, якими ви користуєтеся регулярно. Почергове використання дозволяє кожному павербанку періодично “відпочивати”, тому жоден пристрій не працює постійно. Така практика розподіляє цикли заряджання більш рівномірно в часі, оскільки постійне заряджання/використання одного павербанка негативно впливає на термін його служби.

Ви можете пронумерувати їх, щоб залишатися організованими, або придумати просту ротацію. Можливо, щотижня використовувати різні павербанки, а потім повторювати цикл. Навіть просто свідомий вибір нового павербанка кожного разу може допомогти розподілити знос більш рівномірно без необхідності бути надто суворим до цього.

Не використовуйте Power Bank під час заряджання

Коли ви підключаєте пристрій до павербанку, який заряджається сам, ви просите його робити дві енергоємні речі одночасно – заряджатися і живити ваш пристрій. Це називається наскрізним заряджанням. Така подвійна робота може спричинити додаткове накопичення тепла в літій-іонному акумуляторі павербанка, і це додаткове теплове навантаження може призвести до швидшого руйнування елементів акумулятора з плином часу.

Розподіл енергії між двома завданнями також означає, що павербанк може заряджатися повільніше, а підключений до нього пристрій може навіть не отримати повну потужність, якої він потребує. Так, деякі моделі від таких брендів, як Ugreen 20000mAh і Zendure, справляються з наскрізною зарядкою краще, ніж інші, але загалом краще уникати її, якщо це можливо. Дайте павербанку повністю зарядитися, перш ніж використовувати його для підзарядки ваших гаджетів.

Тримайте павербанк подалі від екстремальних температур

Як і будь-який електронний пристрій, павербанки чутливі до перепадів температур. За словами Anker, їхній оптимальний діапазон робочих температур зазвичай становить від 0°C до 45°C. Тому, коли ваш павербанк не заряджає пристрій, тримайте його в прохолодному і сухому місці, наприклад, у шухляді або шафі. Не залишайте його в машині у спекотні дні і не забувайте про нього на приладовій панелі.

Уникайте падіння Power Bank

Ви завжди повинні бути уважними при поводженні з павербанком. Не кладіть його в місця, де він може впасти, наприклад, на край столу або в розстебнуту кишеню сумки. Падіння може порушити делікатну внутрішню структуру павербанка, що вплине на його роботу. Елементи акумулятора, схеми та з’єднання всередині є чутливими і можуть бути пошкоджені від удару при падінні.

Якщо ви іноді буваєте трохи незграбні, ви можете розглянути можливість використання захисного чохла для вашого павербанку. Він не лише гарно виглядає, але й може значно зменшити ризик пошкодження пристрою в разі нещасного випадку та стати зручним буфером для нього.

5 шляхів, як прямі сонячні промені можуть пошкодити ваш ноутбук

Поділитися
Exit mobile version