Як розпізнати фейкові новини, створені штучним інтелектом

Інструменти виявлення існують, але ви також можете тренуватися розрізняти "на око".

7 хв. читання
fake news

Чи то підроблені зображення, чи то діпфейкові відео, чи то ChatGPT, штучний інтелект змінює спосіб нашої взаємодії зі світом – і нашу здатність визначати правду. Надійного методу виявлення неправдивої інформації не існує, але є кілька інструментів, за допомогою яких можна з’ясувати, чи є те, що ви читаєте, справжнім.

Штучний інтелект може виявляти фейкові новини – він також може їх писати

З фейковими новинами важко боротися. Підбурювальна брехня або дезінформація, яка грає на емоціях і упередженнях людей, поширюється набагато швидше, ніж правда. І хоча деякі інструменти штучного інтелекту використовуються для боротьби з цим, інші так само легко можуть бути використані для створення фейкового контенту для дезінформаційної кампанії.

Йдеться не лише про фейкові статті: фейкова медична інформація, фотографія, створена штучним інтелектом або імітація голосу – все це може бути подано як справжні новини, якщо журналіст не проведе ретельну перевірку фактів.

Як виявити фейкову новину

У найближчому майбутньому гонка озброєнь між інструментами штучного інтелекту, ймовірно, буде тривати. Щойно одна сторона вдосконалюється, інша впроваджує інновації, модернізує або змінює тактику. Але це не означає, що ви повинні відмовитися від спроб визначити, що є реальним.

Інструменти штучного інтелекту

Те, чим ви користуєтеся щодня, не замислюючись про це, вже є своєрідним детектором брехні зі штучним інтелектом: спам-фільтр вашої електронної пошти. Він використовує аналіз тексту зі штучним інтелектом, щоб визначити, які листи можуть бути неправдивими через їхні заголовки, текст і/або зміст повідомлення.

Програми для виявлення тексту зі штучним інтелектом можуть сканувати статті в новинах у такий самий спосіб. Вони можуть позначати статті, які мають заголовки, що не відповідають змісту статті, походять з відомих дезінформаційних веб-сайтів або джерел, а також містять неперевірену інформацію.

Деякі інструменти (для англомовних видань) для перевірки фактів на основі штучного інтелекту включають:

  • The Factual: інформаційний бюлетень, розширення для Chrome і веб-сайт, який відстежує та оцінює новинні статті.
  • Grover: ШІ-програма, яка навчилася розпізнавати фейкові новини, створюючи власні фейкові новини. Вона все ще перебуває на стадії прототипу, але ви можете протестувати її на реальних новинах або попросити її спробувати згенерувати фейкову новину. Творці планують використовувати його для виявлення фейкових статей зі штучним інтелектом у майбутньому і стверджують, що його ефективність становить понад 90%.

Оригінальність — ще один інструмент, орієнтований на великих видавців і виробників вмісту. Він стверджує, що він більш точний, ніж інші на ринку, і використовує ChatGPT-4, щоб допомогти виявити текст, написаний ШІ. Серед інших популярних інструментів перевірки:

Більшість із цих інструментів дають відсоткове значення, як-от 96% написано людиною і 4% штучним інтелектом, щоб визначити, наскільки ймовірно, що текст був написаний людиною. Якщо показник 40-50% ШІ або вище, ймовірно, твір був створений ШІ.

Подібні інструменти можуть зробити не так багато, тому не варто покладатися на них повністю. Крім того не всі інструменти підтримують українську мову, або працюють з нею некоректно. Однак ви можете використовувати їх для перевірки новин, написаних іншими мовами, і потім використовувати результати перевірки для аналізу новин, написаних українською мовою.

Але! Не забувайте про власний критичний аналіз. Навіть якщо інструмент перевірки не виявив фейкових новин, ви все одно повинні критично ставитися до інформації, яку ви читаєте.

Тренуємо око

Це стає все складніше, але люди все ще можуть виявляти статті, написані ШІ-генератором контенту, якщо вони знають, що шукати. Ви, ймовірно, не будете на 100% впевнені, але ви можете принаймні навчитися розпізнавати дезінформацію.

Визначте джерело статті, яка виглядає підозріло. Хто опублікував її в соціальних мережах? Це був акаунт, якому ви беззаперечно довіряєте, чи зовсім новий у вашій стрічці? Чи чули ви про видання, яке опублікувало цю статтю? Хто її написав, і хто його автор?

Подивіться на контекст статті або на людину, яка нею поділилася. Чи не була вирвана з контексту особливо провокаційна цитата і використана для просування статті? Чи була ця цитата взагалі в статті?

Однією з найбільш очевидних ознак дезінформації є емоційний вплив. Якщо ви бачите заголовок, який одразу ж викликає у вас злість або смуток, замисліться на секунду і оцініть, про що насправді йдеться в цьому заголовку. Що намагається зробити ця стаття?

Творці дезінформаційних кампаній дуже добре знають, що негативна інформація поширюється як лісова пожежа, тому вони запрограмували б ШІ створювати саме такий контент. Поширення контенту розширює його охоплення і підвищує довіру до нього, тому подумайте двічі, перш ніж ретвітнути провокаційну статтю, навіть якщо все вказує на її безглуздість.

Дафна Іпполіто, старший науковий співробітник відділу штучного інтелекту Google – Google Brain, створила гру під назвою Real Or Fake Text ( ROFT), який може допомогти вам відокремити людські речення від роботизованих, поступово навчаючи вас помічати, коли речення виглядає не зовсім правильно.

Одним із поширених маркерів тексту зі штучним інтелектом, за словами Іпполіто, є безглузді твердження на кшталт “щоб приготувати чашку кави, потрібно дві години”. Гра Іпполіто значною мірою зосереджена на тому, щоб допомогти людям виявляти такі помилки. Насправді, було багато випадків, коли програма, що пише ШІ, з повною впевненістю стверджувала неточні факти – вам, напевно, не варто просити її виконати завдання з математики, оскільки вона, схоже, не дуже добре справляється з числовими розрахунками.

Зараз це найкращі методи виявлення, які ми маємо для виявлення тексту, написаного програмою ШІ. Мовні моделі вдосконалюються з такою швидкістю, що досить швидко робить поточні методи виявлення застарілими, однак, як пише Мелісса Хейккіля для MIT Technology Review, ми беремо участь у гонці озброєнь.

Люди, ймовірно, завжди будуть в курсі подій

Щоб ефективніше розпізнавати неправду і дезінформацію, потрібні численні групи людей, які працюють разом з технологіями. Поки такі платформи, як Facebook, не матимуть ефективних методів її блокування, або поки ми не приймемо закони, які зупинять її створення, найкраще, що ви можете зробити, – це бути в курсі новітніх методів виявлення фейкових статей, зображень, згенерованих штучним інтелектом, і “глибоких фейків”.

Поділитися
Exit mobile version