Як штучний інтелект допомагає людству у дослідженні космосу?

5 хв. читання

Ще до того, як сучасні комп’ютери стали реальністю, наукова фантастика дала нам безліч прикладів, як штучний інтелект та інтелектуальні роботи підкорюють Галактику. Хел з “2001 року: Космічна Одіссея”, комп’ютер на Star Trek, C3PO та R2D2 у “Зоряних війнах”, фантастичні машини в “Посібнику автостопом до Галактики” – це все яскраві приклади штучного інтелекту у космосі.

Хоча ці приклади є вигадкою, сьогодні ми спостерігаємо, як вони починають з’являтися в реальному світі, де людство всіма можливими шляхами прагне використати штучний інтелект для комерціалізації космосу, пише Forbes.

ШІ у виробництві супутників та космічних апаратів

Супутники та космічні апарати – це складне та дороге обладнання. В рамках операцій з виготовлення космічних кораблів є багаторазові і складні завдання, які потрібно виконувати з жорсткою точністю, а також в чистих приміщеннях з невеликим впливом потенційного забруднення. Системи та робототехніка з підтримкою ШІ використовуються для спрощення виробничого процесу та деяких завдань, які виконують люди. Таким чином робітники можуть зосередитись на справах, які комп’ютери не можуть здійснити. Під час збиранням супутників ШІ може не тільки допомогти фізично прискоритись, він також здатний проаналізувати сам процес, щоб знайти способи його вдосконалення. Окрім того, ШІ може ознайомитись із виконаною роботою та переконатися, що все зроблено належним чином.

space 2

Розширені зображення

Супутники генерують тисячі, якщо не мільйони зображень щохвилини та щодня обробляють близько 150 терабайт даних. Ці зображення охоплюють все – від погодних та екологічних даних до зображень кожного сантиметра земної кулі. Зйомка Землі автоматично створює ряд можливостей при наявності штучного інтелекту.

Потужність глибокого навчання та розпізнавання з підтримкою ШІ забезпечує швидкість в аналізі зображень та надає можливість перегляду мільйонів зображень, створених космічними апаратами. На відміну від людей, ШІ не потрібно спати і робити перерви, щоб він міг швидко обробити безліч даних.

Супутники також використовуються для аналізу природних катастроф. Детальні знімки із супутника можуть допомогти тим, хто знаходиться на Землі, побачити жертв, визначити перебіг катастрофи тощо. Штучний інтелект прискорює реагування супутників на стихійні лиха. За допомогою бортового ШІ супутники можуть визначити, де починається стихійне лихо та подати сигнал до цього місця.

Інтелектуальні системи навіть використовуються для аналізу даних, зібраних із зондів, що прямують у далекий космос, щоб побачити, чи здатні вони підтримувати життя. ШІ розглядає певні закономірності на планетах, щоб визначити чи можуть існувати на них форми життя. Потім ці дані надсилаються вченим для подальшого дослідження.

Працездатність супутників

Супутники – це складні механізми. Може виникнути багато проблем через несправність обладнання, зіткнень з іншими супутниками тощо. Щоб забезпечити належне функціонування супутників, ШІ використовується для моніторингу стану супутників. Штучний інтелект може постійно спостерігати за датчиками та обладнанням, подавати сповіщення, а в деяких випадках здійснювати коригувальні дії. Наприклад, SpaceX використовує AI для запобігання зіткнення супутників з іншими об’єктами в космосі.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version