Американський космічний апарат здійснив посадку на Місяць вперше за 50 років

Intuitive Machines - перша приватна компанія, яка досягла поверхні Місяця.

2 хв. читання
Космічний апарат "Одіссей"

Космічний апарат “Одіссей” (Odysseus), створений х’юстонською компанією Intuitive Machines, успішно здійснив посадку на поверхню Місяця. Це перший випадок, коли космічний апарат приватної компанії здійснив посадку на поверхню Місяця, і це перший апарат американського виробництва, який досяг Місяця з часів місій “Аполлон”.

На борту “Одіссея” були прилади NASA, які, за словами космічного агентства, будуть використані для підготовки до майбутніх пілотованих місій на Місяць в рамках програми “Артеміда”. NASA підтвердило, що посадка відбулася о 18:23 за східним часом 22 лютого. Спусковий апарат стартував із Землі 15 лютого за допомогою ракети SpaceX Falcon 9.

Як повідомляє The New York Times, під час польоту виникли деякі “технічні проблеми”, які затримали посадку на кілька годин. Технічний директор Intuitive Machines Тім Крейн сказав газеті, що “Одіссей”, безумовно, знаходиться на Місяці і працює, але поки що невідомо, чи зможе місія досягти своїх цілей”. У “Одіссея” є обмежений час – близько тижня, щоб надіслати дані на Землю до того, як настане темрява і зробить апарат, що працює на сонячних батареях, непрацездатним.

Читайте також: NASA передало на Землю відео кота на ім’я Татерс з далекого космосу

Intuitive Machines була не першою приватною компанією, яка спробувала здійснити посадку. Минулого місяця компанія Astrobotic зробила спробу зі своїм посадковим апаратом Peregrine, але вона була невдалою. Цього року Intuitive Machines планує запустити ще два місячні апарати.

Поділитися
Exit mobile version