Як відрізнити додатки-підробки у Google Play Маркет?

3 хв. читання
android q

Дослідники Університету Сіднея виявили в Google Play безліч програм-підробок, що видають себе за популярні додатки та ігри.

Про це повідомляє AndroidInsider.

Так, дослідники спроектували нейронну мережу, яка проаналізувала понад мільйон додатків з Google Play і знайшла близько 10 тисяч додатків, які зловмисники підробляють найчастіше.

На кожне з них припадає близько 5 копій, які мають ту ж піктограму, що і оригінал, або той же опис. Вони містять у собі шкідливий код, запитують привілеї, які їм не належать, і демонструють рекламні оголошення, не маючи будь-якого функціонального наповнення.

Найчастіше підробляють популярні програми на кшталт Temple Run, Hill Climb Racing і Free Flow. А ось месенджери, як не дивно, шахраї, які орудують в Google Play, підробляють досить рідко. Їх копії трапляються, як правило, лише за межами офіційного каталогу.

“Відрізнити деякі підробки від оригіналу вдається тільки після установки. Навіть просунуті користувачі не завжди можуть відразу зрозуміти, що перед ними фальшивий додаток, тому збиток, який завдає таке програмне забезпечення, має колосальні масштаби”, – кажуть дослідники.

На жаль, це дійсно так, оскільки шахраї навчилися підробляти не тільки іконки додатків, але навіть видавати себе за справжніх розробників, використовуючи нечитабельні символи в назві.

Але небезпеку становлять не тільки додатки-підробки. У Google Play і навіть App Store є безліч програм, які не мають належного захисту. Одні з них не використовують протоколи шифрування, а значить, перехопити інформацію, яку вони передають на сервер, може будь-який хакер, а інші просто зберігають облікові дані користувачів у вигляді текстового документа, який інколи навіть не захищений паролем.

Нагадаємо, розробники популярного медіаплеєра VLC з відкритим вихідним кодом виправили в продукті критичну уразливість, що дозволяє виконати довільний код на системі.

Також на конференції WWDC компанія Apple повідомила про об’єднання сервісів Find My iPhone і Find My Friends в єдиний додаток “Find My”. Новий додаток з’явиться в iOS 13 восени нинішнього року, а поки що є в другій бета-версії ОС для розробників.

Окрім цього, 24 червня компанія Apple випустила iOS 13 beta 1 для публічного тестування. Пропонуємо Вашій увазі інструкцію зі встановлення першої публічної бета-версії iOS 13.

Поділитися
Exit mobile version