Що таке APK і чи безпечно їх завантажувати?

5 хв. читання

“APK” – надзвичайно поширений термін у світі Android, і це ще більш важлива частина операційної системи Android. Ми поділимося деякою інформацією про файли APK, покажемо, як встановити їх на ваш пристрій Android і як перевірити, чи безпечно їх завантажувати.

Що таке файл APK і для чого він використовується?

APK, скорочення від “Android Package Kit”, іноді його ще називають “Android Application Package” – це формат файлів, який використовується для додатків на пристроях Android. Файл APK – це спеціалізований ZIP-архів, що містить всі необхідні дані для встановлення програми на пристрій Android, включаючи її код, активи та ресурси. Це такий собі аналог EXE-файлу у Windows.

До серпня 2021 року APK був стандартним форматом для публікації та розповсюдження додатків для Android в Google Play Store. Після цього Google представив формат AAB (Android App Bundle), який делегує процес генерації APK. Тепер AAB є обов’язковим форматом, у якому розробники завантажують свої додатки в Play Store. Тоді, як APK все ще використовуються?

AAB не замінили APK. Насправді, пакет додатків створює APK спеціально для вашого пристрою. APK також спрощують встановлення програм з інших джерел, окрім Play Маркету. Вони дозволяють завантажувати оновлення, які ще не були випущені в Play Маркеті, встановлювати старіші версії програм, а також інсталювати вилучені програми або програми, які не були схвалені для Play Маркету.

Чи легально і безпечно завантажувати APK-файли?

Щоб опублікувати свої програми в магазині Google Play, розробники повинні дотримуватися Політики програми для розробників Google Play та Угоди про розповсюдження для розробників. Крім того, Google використовує функцію Play Protect, яка проводить перевірку безпеки перед завантаженням додатків. Отже, програми, встановлені з Google Play Store, загалом безпечні.

Однак, коли ви встановлюєте програму вручну за допомогою APK-файлу, ви обходите протоколи безпеки і можете несвідомо встановити шкідливий файл. Щоб запобігти потенційному зараженню, завжди завантажуйте APK-файли з офіційного веб-сайту розробника. Якщо ви обираєте інше джерело, переконайтеся, що воно заслуговує на довіру. Крім того, ви можете скористатися такими інструментами, як VirusTotal, щоб переконатися, що файл безпечний, перш ніж завантажувати його.

Завантаження APK-файлів вважається легальним лише тоді, коли вони завантажені з офіційного веб-сайту. Використання сторонніх веб-сайтів, які могли змінити APK-файл для доступу до преміум-функцій, порушує закони про авторські права. Крім того, завантаження піратських або зламаних копій програм без згоди розробника є вкрай неетичним.

Неперевірені APK-файли можуть містити шкідливий код або програми, які можуть пошкодити ваш пристрій та викрасти особисті дані. Тому рекомендується обмежити завантаження APK-файлів лише з офіційних джерел, а також використовувати антивірусне програмне забезпечення для захисту від шкідливих додатків.

Як встановити APK-файл на Android

Щоб встановити APK-файл на Android, спочатку завантажте його з надійного джерела. Потім натисніть на завантажений файл, щоб відкрити його.

Відкриття APK додатку Asana на пристрої Android
Відкриття APK додатку Asana на пристрої Android

Ви можете отримати повідомлення про те, що додатки з цього джерела заборонені з міркувань безпеки; в цьому випадку натисніть “Налаштування”.

Відкрийте налаштування Android, щоб увімкнути дозвіл на встановлення невідомих додатків

Після цього увімкніть перемикач навпроти “Дозволити дозвіл” і натисніть “Встановити”.

Увімкнення дозволу на встановлення додатків Android з невідомих джерел

Дочекайтеся завершення інсталяції, і ви побачите програму серед інших встановлених додатків.

Чи можна встановити APK на iPhone, iPad або macOS?

У той час як Android використовує файли APK для встановлення програм, iOS покладається на інший формат, який називається IPA (iOS App Store Package). Отже, файли APK несумісні з iOS або iPadOS і не можуть бути відкриті на цих платформах. Так само і macOS не підтримує APK-файли, хоча ви можете використовувати емулятори для їх запуску, пам’ятаючи про потенційні ризики, пов’язані з цим.

Тепер, коли ви чітко розумієте, що таке APK, ви зможете впевнено встановлювати їх на свій пристрій Android. APKMirror і APKPure – це надійні джерела, на яких можна знайти безпечні для встановлення файли APK. Якщо ви не можете знайти файл APK в офіційному джерелі (веб-сайті розробника), ви можете завантажити його з цих двох сайтів.

Як перемістити додатки Android на SD-карту. ІНСТРУКЦІЯ

Поділитися
Exit mobile version