Чому Android-пристроям не потрібен антивірус?

5 хв. читання

Android вважається однією з найбільш незахищених платформ. В основному через небажання користувачів платити за софт, який вони завантажували з інтернету, періодично “підхоплюючи” всілякі віруси, які захоплювали контроль над їх пристроєм, обліковими записами користувачів і навіть банківськими даними. Тому багато хто вирішив, що було непогано на такий випадок мати встановлений антивірус, який би в разі чого попередив про шкідливі активності додатків і вберіг їх смартфон від зламу. Але такі доводи не викликають нічого, окрім щирої посмішки.

Антивіруси для Android не потрібні?

Почнемо з того, що на Android вірусів в правильному розумінні цього слова не існує в принципі. Адже що таке вірус ? Незважаючи на те що більшість користувачів має на увазі під цим терміном взагалі будь-яку шкідливе ПЗ, вірус представляє собою цілком конкретне явище, по-перше, здатне самостійно розмножуватися і абсолютно автономно заражати вразливі пристрої, а, по-друге, в першу чергу орієнтоване на знищення файлів, а не на злодійство або захоплення контролю над пристроєм.

Чи має це принципове значення для користувачів? Звичайно, має. Відсутність справжніх вірусів під Android, означає, що смартфонам активний захист не потрібен від слова зовсім, тому що трояни хоч і можуть проникнути в пам’ять під виглядом доброякісних додатків, але для того, щоб це сталося, потрібні активні дії з боку самого користувача. Адже мало просто завантажити троян на пристрій, потрібно ще й роздати йому всі привілеї, які він запитує. В іншому випадку, він не зможе реалізувати більшу частину своїх можливостей.

Захищатися від троянів потрібно. Однак тут справа в тому, що від Вас, як від користувача, для цього треба мінімум зусиль. Перш за все потрібно пам’ятати про те, що завантаження будь-яких файлів з ненадійних джерел може бути небезпечним, а значить, зведіть такі випадки до мінімуму. Особливо це стосується зламаних додатків в форматі APK, які поширюються в Інтернеті. Просто візьміть собі за правило не качати треш, а користуватися тільки Google Play або фірмовим каталогом виробника, встановленим на Ваш смартфон, уважно читаючи відгуки і аналізуючи рейтинг софта.

tor browser android

Навіщо потрібен Google Play Protect?

Втім, на той випадок, якщо ви все-таки нарвалися на шкідливий додаток, які теж іноді потрапляють в Google Play, в Android передбачений вбудований захист, який показує себе тільки з найкращого боку. Це, звичайно ж, антивірус Google Play Protect , який поставляється з усіма пристроями на Android, які мають ліцензію на Google Mobile Services. Хто б що не говорив про нього, але насправді це дуже ефективний інструмент, здатний забезпечити Вашу безпеку в багатьох сценаріях використання.

Наприклад, він не тільки сканує Google Play і пристрій на предмет відверто шкідливих додатків, але і здатний попередити вас, якщо якась доброякісна програма займається чимось неналежним, наприклад, зливає ваші дані на сторону або зловживає привілеями. Таке, як показує практика, теж трапляється, не кажучи вже про те, що антивірус Google здатний навіть блокувати вікна авторизації на сайтах в Інтернеті, якщо виявить на них шкідливі скрипти або вважатиме їх шахрайськими.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version