Як за допомогою смартфона знайти приховану камеру? Поради

5 хв. читання

Малоймовірно, що Ви ніколи не ставали мимовільним учасником відеозйомки. Наприклад, виявлялися під наглядом охоронних систем або випадково потрапляли в кадр репортажу на телебаченні. Однак, чи відчували б ви себе комфортно, якби в офісі, у кімнаті переговорів, коридорі або роздягальні за Вами безперервно спостерігали? Ми розкажемо, як за допомогою смартфона знайти приховану камеру.

Подібне вторгнення в особисте життя можна організувати за допомогою професійних камер стеження або систем, зібраних “на коліні”, наприклад, на базі пристрою Raspberry Pi, застарілого смартфона або планшета.

Якщо Ви раптом запідозрили, що за Вами стежать, то ця стаття для Вас. Як за допомогою смартфона і деяких додатків знайти приховану камеру і інші подібні пристрої? Про це пише SecurityLab.

Смартфони дозволяють знайти приховану камеру

Є два методи, як за допомогою смартфона знайти приховані камери та інші подібні пристрої.

Перший спосіб – виявлення електромагнітних полів за допомогою апаратних засобів смартфону. Суть полягає в тому, що Ви встановлюєте додаток починаєте переміщувати телефон у приміщенні або на території, де є підозри в присутності прихованої камери. Там, де буде спостерігатися підвищена щільність поля, цілком ймовірно, може перебувати камера за стіною або всередині будь-якого предмета.

Другий спосіб – детектування світлових променів, що відображаються від лінз. Незважаючи на те, що цей метод не такий надійний, завжди корисно мати в арсеналі спосіб, який, наприклад, може допомогти при пошуку невеликих предметів на килимі.

iphone facebook

Android або iOS?

Існують додатки для обох платформ. Для iPhone найкращим варіантом є додаток #1 Hidden Camera Detector.

Для Android також є додаток з схожою назвою. Альтернативний варіант: додаток Glint Finder, який виявляє світло, що відображається в лінзах.

Приховані камери також можна виявити за допомогою ІЧ-камер, а недорогі бездротові девайси цілком можуть опинитися в списку прилеглих Wi-Fi пристроїв.

Якщо Вас особливо турбує питання прихованого спостереження, можна розщедритися і купити спеціальне обладнання для детектування ВЧ-випромінювання, яке також здатне виявити бездротові камери.

Як знайти приховану камеру?

Використовуючи будь-яку з вищезгаданих програм, Ви зможете шукати камери, динаміки і навіть приховані комп’ютери.

Усі програми працюють схожим чином: на екрані смартфона відображається приблизне розташування камери або іншого подібного пристрою, щоб Ви мали уявлення, де потрібно пошукати більш детально.

Наприклад, розглянемо додаток Hidden Camera Detector. Після запуску програми на екрані відображається мерехтливе червоне коло, коли смартфон виявляється поруч із камерою. Сканер також знаходить інші типи обладнання, і потрібно звертати увагу на число в середині екрану. Якщо число перевищує 100, значить, виявлена ​​камера.

Детектування відбувається наступним чином: у приміщенні, де може перебувати прихована камера, переміщується смартфон і відстежується світло-білий круг. Це коло сигналізує про присутність пристрою, який Ви шукаєте.

Ефективне детектування камер

Пам’ятайте, що при використанні цих додатків, спочатку слід розібратися, які взагалі пристрої знаходяться у кімнаті: телевізори, комп’ютери, розумні помічники та інше обладнання, яке може давати перешкоди.

Також потрібно підібрати правильне положення телефону під час пошуку. Спочатку може здатися, що краще тримати смартфон горизонтально (як пульт управління). Однак все залежить від сенсорів, розташованих безпосередньо в вашому телефоні. Поекспериментуйте з різними кутами нахилу і порівняйте результати.

Якщо у Вас все одно не виходить, спробуйте дістати телефон із чохла. Деякі матеріали, з яких роблять чохли, можуть блокувати сигнали інших пристроїв, а також псувати поле самого телефону. Загалом, без чохла повинні вийти більш швидкі і точні результати.

Що робити після виявлення прихованої камери?

Цілком очевидно, що приховані камери призначені для спостереження без Вашого відома.

Основна проблема полягає в тому, що про будь-яких Ваших діях, швидше за все, дізнається той, хто за Вами стежить.

У разі виявлення подібного роду пристроїв Ви можете скористатися ізоляційною стрічкою або клеєм для заклеювання об’єктива або намагатися не потрапляти в зону огляду камери. Хоча у випадку з пристроями, захованими в лампочках або детекторах диму, залишатися поза полем зору вкрай важко.

Пам’ятайте, що ті ж самі поради можуть бути використані проти Вас. Якщо Ви, наприклад, використовуєте приховану камеру для спостереження за нянею.

Також пропонуємо ознайомитися з порадами спеціалістів ESET для захисту смарт-телевізорів від сучасних Інтернет-загроз. Адже сучасні телевізори стали ціллю для кіберзлочинців. Використовуючи уразливості безпеки smart TV, зловмисники можуть записувати розмови користувачів або інфікувати інші пристрої домашньої мережі.

До речі, злам веб-камер є досить поширеним явищем. До того ж, все частіше хакери підключаються до камер смартфонів. Згідно з даними досліджень, близько 9 мільйонів камер пристроїв відкриті для атак і практично жодним чином не захищені. Ось кілька способів зрозуміти, хакнули Ваш пристрій чи ні.

Поділитися
Exit mobile version