Якими будуть віртуальні помічники завтра? Інтерв’ю з розробником Siri

4 хв. читання

В Україні голосовим асистентом майже не користуються. Для на нас – це іграшка. Але на Заході “розумні” помічники трудяться на повну. Bixby і Alexa підказують погоду, замовляють їжу, викликають поліцію. Хоча і це тільки початок – скоро вони зможуть більше. Про майбутнє мобільних помічників розповів Адам Чейер (Adam Cheyer), технічний директор компанії Viv Labs, яка зробила Siri, а нині відповідає за віртуальних помічників в Samsung.

3JvLfuKpca0faC4ZLRYFv5gDz2tg3JNyVnGPJ0q

Адам Чейер вважає, що вже в цьому році ми побачимо, як віртуальні помічники перетворяться з іграшки в повноцінний інструмент, що допомагає вирішувати повсякденні завдання.

Один помічник у всіх справах

Більшість віртуальних помічників працює з обмеженим набором вбудованих сервісів. А у випадку з додатками від сторонніх розробників треба додавати в запит ім’я постачальника послуг, потім використовувати спеціальний набір команд. В результаті запити виглядають приблизно так: “Помічник, попроси додаток 7, виконати команду 5”. Користувачам важко запам’ятати численні назви сервісів і вивчити набори команд. Ось чому люди працюють тільки з невеликим числом вбудованих сервісів.

Але вже у 2019 році віртуальні помічники отримають більш цілісний і інтегрований інтерфейс, завдяки якому можна буде задавати будь-які питання в будь-якій зручній формі. Спілкування з сервісами від сторонніх розробників – наприклад, з додатком доставки піци – стане більш природним.

З точки зору користувача, зручніше взаємодіяти з одним асистентом, здатним вирішувати масу різних завдань, а не безліччю помічників. Якщо цей прогноз збудеться, ми отримаємо набагато більш ефективний і індивідуальний інструмент.

Більш потужні розробки

При додаванні нових сервісів в платформу голосового асистента часто помітна різниця між інструментами компанії, що спеціалізується на створенні віртуальних помічників, і ресурсами з арсеналу сторонніх розробників. Останні мають доступ до веб-інструментів, які надають тільки базовий синтаксичний аналіз природної мови та прості шаблони для побудови діалогу.

В майбутньому у сторонніх розробників нарешті з’явиться доступ до складних платформ і більш просунутим інструментам. А додатково буде покращено розпізнавання природної мови. Найбільш передові платформи будуть підтримувати створення коду за допомогою штучного інтелекту, завдяки чому розробники швидше додадуть різні сценарії використання. При цьому кількість коду, який доведеться писати і підтримувати, буде скорочуватися.

 

Самостійне вирішення завдань

Зараз помічники використовуються для отримання інформації та відповідей на питання. Але вже у цьому році ми побачимо, що віртуальні помічники зможуть не тільки відповідати на запити користувачів, а й самостійно вирішувати певні завдання. Завдяки інтегрованим платіжним системам і мережевим стандартам, таким як OAuth, помічники будуть здійснювати транзакції без перенаправлення користувачів в інші інтерфейси. Наприклад, замовляти квитки, відправляти квіти, бронювати місця в ресторанах і багато іншого. І всім цим можна буде керувати голосом на різних пристроях, без необхідності переходу в окремий додаток або на веб-сайт.

Віртуальні помічники для водіїв

Мобільні помічники в автомобілі використовуються в основному для відправки текстових повідомлень, здійснення телефонних дзвінків, управління музикою, пошуку маршрутів і навігації. Але сьогодні працюють над тим, щоб запропонувати новий сервіс для взаємодії з водіями. Це, в першу чергу, надання корисної інформації в голосовому форматі і підтримка платіжних транзакцій.

Джерело: 4PDA

Поділитися
Exit mobile version