Євросоюз боротиметься з піратством та порушниками авторського права

3 хв. читання
im piraty

Європейським союзом було опубліковано список web-сайтів і фізичних торгових майданчиків за межами ЄС, які, як передбачається, задіяні в процесі піратства, сприяють йому або отримують вигоду від поширення піратських копій об’єктів інтелектуальної власності – «Контрольний список піратів і розповсюджувачів контрафактної продукції». Про це пише Mediasat.

Даний список став результатом аналізу та систематизації даних, отриманих в ході громадського обговорення, в процесі якого опитувані повідомляли про інтернет-ресурси та фізичні ринки, де мало місце порушення авторського права, з особливим наголосом на цифровий сегмент.

За даними Відомства з інтелектуальної власності ЄС (EUIPO) і ОЕСР, торгівля контрафактними і піратськими продуктами по всьому світу щорічно приносить дохід на суму в приблизно 338 мільярдів євро. Зокрема, страждає Європейський Союз, де на частку контрафактної та піратської продукції припадає до 5% всього імпорту, що щорічно дорівнює приблизно 85 мільярдам євро.

Контрольний список розбитий на чотири розділи:

  1. web-сайти, що надають контент, захищений авторським правом;
  2. платформи для електронної торгівлі;
  3. платформи, які торгують фармацевтичними препаратами в мережі;
  4. фізичні торгові майданчики.

Список ЄС звертає увагу на ряд технологій, що полегшують процес порушення авторських прав:

  • кіберлокери (Rapidgator.net (rg.to), Uploaded.net (ul.to, uploaded.to), Openload, 4shared.com, Sci-hub.tw/#about and Library Genesis Group) – тип хмарних сховищ, які дозволяють користувачам зберігати і завантажувати цифрові файли. Власники шахрайських кіберлокерів стимулюють користувачів до завантаження на свої сервери популярних файлів. Потім дані файли можуть скачуватися або проглядатися в потоковому режимі іншими користувачами;
  • стрім-ріпінгові служби (H2converter.com, Downvids.net)– web-сайти або додатки, що дозволяють користувачеві конвертувати контент з легального (або квазі-легального) потоку – наприклад, музику на YouTube або Netflix – в готовий файл, який потім можна переслати іншим користувачам;
  • веб-сайти з посиланнями (Fullhdfilmizlesene.org,Seasonvar.ru, Dwatchseries.to, 1channel.ch, Rnbxclusive.review)– це web-сайти, які є агрегаторами посилань на контент, що зберігається на інших сайтах, зокрема – на кіберлокерах (дивіться вище). Контент на таких сайтах систематизований за назвами, альбомами, жанрами і сезонами. Користувачам надається детальна інформація про контент, а також можливість завантажити або переглянути в потоковому режимі матеріал, захищений авторським правом;
  • пірингові мережі / торент-трекери (ThePirateBay.org, Rarbg.to, Rutracker.org, Torrentz2.eu,1337x.to) – це служби, які дозволяють користувачам знаходити і завантажувати контент з комп’ютерів інших користувачів, підключених до тієї ж мережі через клієнт BitTorrent.

В ЄС вже озвучили плани оновлювати даний список кожні два роки, але поки невідомо, як все буде насправді. За словами чиновників з ЄС, даний список буде використовуватися при роботі з партнерами, зокрема – в Китаї, країнах Південно-Східної Азії і Латинської Америки. Комісія відстежуватиме заходи і дії, що вживаються місцевої владою проти компаній, що потрапили в список.

До списку потрапили такі компанії як  Popcorn Time, американський CloudFlare, WWWPromoter, Naver.com.

Поділитися
Exit mobile version