Чи варто використовувати торенти та наскільки вони законні?

7 хв. читання
RqKVi2WSCc5sZaXEPWu5aX 1200 80

Торенти працюють за технологією P2P, коли центральний сервер або репозиторій відсутній, всі учасники мережі мають однакові права і можуть завантажувати файли з десятків (або сотень) інших комп’ютерів.

З ростом популярності широкосмугового Інтернету, швидкості завантаження файлів торенти також стрімко стали часто використовуватись. З іншого боку, торенти асоціюються з піратством і нелегальним контентом. Інтернет-провайдери і власники авторських прав намагаються відстежувати IP-адреси і притягати до відповідальності користувачів торентів за незаконне поширення контенту.

Чи законні торенти?

Торенти побудовані на технології взаємообміну файлами і в багатьох випадках можуть використовуватися на законних підставах. Наприклад, для поширення і завантаження додатків із відкритим вихідним кодом, які можуть займати від декількох мегабайт до декількох гігабайт. Відповідно, якщо ви завантажуєте софт з відкритим кодом, то в цьому випадку торенти цілком законні, пише Securitylab.

Однак більшість контенту, що передається через торенти, є піратським. У багатьох країнах поширення подібного вмісту – незаконно, оскільки порушує авторські права. Таким чином, сама по собі технологія P2P ніяких законів не порушує, але завантаження нелегального контенту з трекера – порушує.

Одна з причин чому власники авторських прав домагаються успіху при пред’явленні позовів користувачам трекерів, лежить в принципах роботи технології BitTorrent. Завантаження файлів із торентів відбувається маленькими порціями від інших користувачів, так званих сідерів. Уже завантажені частини файлу стають відразу ж доступні для завантаження іншими учасниками мережі. Тобто технічно Ви завантажуєте і одночасно робите доступним вже завантажене.

Власників авторських прав не особливо турбують користувачі, які завантажили контент, але турбують користувачі, які дозволяють завантажувати файли зі свого комп’ютера. Під час використання трекерів Ви стаєте хостером завантажених файлів і, як наслідок, потрапляєте на олівець законних власників цього контенту.

Для інтернет-провайдера і власника авторських прав не складає особливих труднощів виявити користувачів трекерів, оскільки в цій технології використовуються певні порти і протоколи, і трафік можна легко виявити за допомогою відповідних ознак.

Щоб зробити завантаження контенту простішим і швидшим, користувачі торентів роблять доступним завантаження зі своєї  IP-адреси. Якщо Ви не приховуєте свою IP-адресу і використовуєте звичайне інтернет-підключення, Ваш провайдер може бачити, які файли ви завантажуєте і роздаєте. У разі якщо провайдер виявить, що Ви використовуєте торенти і свою IP-адресу для доступу до вмісту, захищеного авторським правом, то може повідомити власнику авторських прав або зв’язатися з вами безпосередньо. В результаті Вас можуть оштрафувати або навіть подати позовну заяву до суду.

Вашу активність може бачити не тільки провайдер. Самі організації або борці за авторські права, що діють від імені компаній, також можуть підключатися до трекерів для моніторингу активності. Крім того,  знаючи вашу IP-адресу, можна скористатися сайтом IKnowWhatYouDownload для перегляду файлів, які Ви завантажили і поширювали.

Використовуйте легальні торенти

Перша порада, яку слід засвоїти – щоб перебувати в безпеці, слід завантажувати тільки легальний контент.

Якщо не хочете проблем із законом, використовуйте тільки законні торенти. Існує багато різного легального вмісту. Наприклад, фільми, випущені невеликими студіями, застарілий контент, додатки з відкритим кодом часто доступні безкоштовно.

Ось кілька хороших сайтів, де ви можете знайти легальні торенти:

Використовуйте торрент-клієнт, де є функції для забезпечення приватності.

Крім uTorrent є інші торент-клієнти зі специфічними опціями і функціями. Деякі клієнти заточені на забезпечення приватності і безпеки і можуть шифрувати Ваші торенти і маскувати трафік. З іншого боку, цих функцій може виявитися недостатньо, і потрібні додаткові заходи захисту.

Використовуйте проксі сервери

Для підвищення рівня анонімності можна налаштувати проксі сервер, через який за допомогою тунелю згодом перенаправлятиметься весь трафік, що має відношення до торентів. У цьому випадку Вашу реальну IP-адресу буде замінено на іншу. Крім того, слід перевірити, що Ваша IP-адреса надійно прихована. Наприклад, за допомогою сервісу What’sMyIP , щоб упевнитися у відсутності витоку справжньої IP-адреси під час завантаження торентів.

Використовуйте VPN

На сьогоднішній день вважається, що VPN (Virtual Private Network; Віртуальна приватна мережа) – найбільш надійний засіб для безпечного використання торентів. VPN маскує підключення до сайтів з торентами і приховує Вашу реальну IP-адресу. Крім того, шифрується весь трафік, що виходить від вашого комп’ютера і відсилається через вторинний сервер. Таким чином, провайдер не зможе дізнатися, які сайти ви відвідуєте і який контент завантажуєте.

Зверніть увагу, що не кожен VPN хороший для торрентів. Наприклад, деякі сервіси подібного роду не надто піклуються про Вашу безпеку і зберігають всю інформацію, в тому числі Вашу реальну IP-адресу. Деякі безкоштовні VPN не шифрують P2P трафік, а це робить його використання марним із точки зору безпеки. Перед вибором ознайомтеся з відгуками користувачів і вибирайте тільки надійний сервіс, який зарекомендував себе з кращого боку під час використання торентів.

Читайте також: 5 причин, чому ніколи не варто використовувати безкоштовний VPN

Звертайте увагу на трекери з хорошою репутацією

Правові питання – не єдина проблема, з якою Ви можете зіткнутися під час використання торентів. Наприклад, всередині вмісту, викачуваного з торентів, може виявитися шкідливе ПЗ, і після завершення завантаження і запуску інсталяційного файлу на Вашому комп’ютері з’явиться вірус.

Щоб мінімізувати ці ризики, краще використовувати трекери з хорошою репутацією. Крім того, перед завантаженням незайвим буде ознайомитися з коментарями до опису торента, де активні користувачі і адміністратори часто інформують про будь-які проблеми, що стосуються певних файлів, і рекомендують способи вирішення цих проблем.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ ІСТОРІЮ В УСІХ МОБІЛЬНИХ БРАУЗЕРАХ? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ WHATSAPP З ДВОХ НОМЕРІВ? ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

ЯК БЕЗПЕЧНО КУПУВАТИ ВЖИВАНУ ТЕХНІКУ? ПОРАДИ

ЯК НАЛАШТУВАТИ СПІЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ФАЙЛІВ В ICLOUD? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИКОНАТИ РЕЗЕРВНЕ КОПІЮВАННЯ ДАНИХ НА ПРИСТРОЯХ IOS ТА ANDROID? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИМКНУТИ “ШПИГУНСЬКЕ ПЗ” У БРАУЗЕРІ FIREFOX?

Поділитися
Exit mobile version