Як захистити дітей в соцмережах? Поради

5 хв. читання

Сьогодні цифрові технології проникли в усі сфери нашого життя, а соціальні мережі стали сучасною візитною карткою кожного з нас. Тому більшість користувачів Інтернету поспішають зареєструватися хоча б в одній із соцмереж, особливо зростає популярність соціальних мереж серед юних користувачів. Такі екаунти розважають дітей та допомагають спілкуватися між собою, однак нечасто контролюються батьками.

Пропонуємо Вашій увазі поради щодо уникнення небезпек, з якими можуть зіткнутися діти в соціальних мережах Facebook, Instagram, TikTok та інших сайтах. Про це пише ESET.

Контроль публікацій дітей в соціальних мережах

Більшість інформації, фото та відео, опублікованих в соцмережах залишаються в Інтернеті назавжди. Однак досить невелика кількість користувачів згадують про це, публікуючи нові фото чи свої думки стосовно певної теми.

Тому перед реєстрацією дітей в соціальних мережах варто навчити їх контролювати публікації та не ділитися зайвою інформацією на своїй сторінці, оскільки це може вплинути на їх майбутнє. Зокрема дитяча необережність може переслідувати людину все життя та мати неприємні наслідки, наприклад, відмова у вступі до бажаного університету чи зміна професії. На жаль, є безліч прикладів того, як твіти, повідомлення на форумах і навіть фотографії та коментарі переслідують спортивних діячів і державних чиновників.

При бажанні поділитися чимось в соціальних мережах привчайте дітей радитися з дорослими або ж думати, щоб сказали батьки, побачивши певне фото чи коментарі.

Children Phones

Обережне ставлення до незнайомців

“Не розмовляйте з незнайомцями” — це, мабуть, одна з найбільш повторюваних фраз в дитинстві. Про це попереджають не тільки батьки, а й вчителі, державні організації, дитячі шоу. Хоча більшість підлітків вважають, що соціальні мережі безпечніші через відсутність фізичних контактів зі співрозмовниками. Однак насправді, ризики однакові, а в деяких випадках можуть виявитися навіть гіршими.

На жаль, прикладів потенційних загроз для юних користувачів в Інтернет-мережі досить багато. Звичайне селфі дитини в соціальних мережах може стати причиною переслідування та шантажування Інтернет-злочинцями або кібербулінгу з боку незнайомців та товаришів, який переходить і в реальний світ.

Налаштування конфіденційності екаунтів дітей в соціальних мережах

Після реєстрації в соціальній мережі дорослі не поспішають переглядати свої налаштування конфіденційності, тому навряд чи юні користувачі будуть більш відповідальними. Однак слід пам’ятати, що соцмережі постійно оновлюють свої налаштування конфіденційності та безпеки для покращення захисту акаунтів користувачів. Тому важливо розповісти юним користувачам про конфіденційність даних та їх обробку, а також привчити дітей бути відповідальними у цьому питанні.

З цією метою деякі соціальні мережі почали впроваджувати інструменти, які дозволяють проводити перевірку конфіденційності. Зокрема Facebook для полегшення налаштування конфіденційності еканту має інструмент, який дозволяє дивитися на профіль очима різних типів глядачів, від друзів до незнайомих людей. Ще однією корисною функцією є можливість перевірити, хто може бачити минулі та майбутні повідомлення.

Виховання дитини в сучасному цифровому світі може виявитися досить складним завданням, особливо з урахуванням того, наскільки змінилося життя з появою сучасних технологій на відміну від часу вашого дитинства. З іншого боку, важливо не ховатися від проблем, а підготувати дітей до перешкод, з якими вони можуть зіткнутися як в цифровому, так і в реальному світі, які зараз тісно пов’язані. Тому для підготовки дітей до дорослого життя варто обговорювати ризики та недоліки соціальних мереж, відповідальність їх використання та можливі неприємні наслідки у випадку необережності.

Щоб допомогти забезпечити захист юних користувачів онлайн використовуйте програми для батьківського контролю.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ ФАКС ЗІ СВОГО СМАРТФОНА?

Нагадаємо, фахівці з VPNpro виявили в Google Play Store цілу низку шкідливих додатків, в цілому встановлених щонайменше на 157 млн пристроїв. Метою додатків було збір даних про користувачів.

Також виявлено експлойт, який дозволяє зловмисникам перехоплювати будь-яку програму на зараженому смартфоні – потенційно відкриваючи приватні SMS-повідомлення та фотографії, облікові дані входу, GPS-координати, телефонні розмови

Окрім цього, Google випустила оновлення Google Maps, в якому додала підтримку режиму Plus Code. Він дозволяє поділитися геолокацією, навіть якщо адреса відсутня або невідома.

До речі, Google також оголосила про намір впровадити в Chrome антиспам-систему для блокування повідомлень. Нова функція повинна з’явитися в версії Chrome 84, запланованої до виходу 12 липня 2020 року.

А компанія Microsoft заявила, що Windows 10, версія 2004, буде постачатися з підтримкою Wi-Fi 6 і WPA3 для гігабітних швидкостей і кращої продуктивності, а також для більш безпечного бездротового підключення до мережі.

Поділитися
Exit mobile version