З’явився новий браузер Edge на базі Chromium

3 хв. читання

У середу, 15 січня, компанія Microsoft випустила оновлену версію свого браузера Edge на базі движка Chromium. Новий браузер вже готовий для завантаження на всіх версіях Windows і macOS на понад 90 мовах. Також доступна мобільна версія для iOS- і Android-пристроїв.

Про намір створити Edge на базі Chromium оголосили трохи більше року тому. Метою проекту є покращення сумісності браузера, зменшення фрагментації і налагодження співпраці з спільнотою Chromium для поліпшення самого движка, повідомляється в блозі Microsoft.

З виходом нового браузера Microsoft взяла на себе так зване “Зобов’язання по конфіденційності” ( Privacy Promise ). Зокрема, компанія гарантує користувачам захист їх даних від несанкціонованого доступу, а також дозволяє їм відслідковувати і контролювати збір даних про роботу в Edge.

“Ми враховуємо Ваші уподобання і збираємо тільки ті дані, які необхідні для поліпшення вашої роботи”, – запевняє Microsoft.

Серед функцій безпеки варто відзначити функцію виявлення і блокування трекерів, що дозволяє користувачам самим вирішувати, які технології блокувати, а які залишати. Також в браузері є режим конфіденційного перегляду. Наприклад, при використанні вкладок або вікон InPrivate після закінчення роботи браузер не збереже на пристрої дані (історію перегляду, тимчасові файли, файли cookie тощо). У режимі InPrivate дані користувача не зв’язуються з його обліковим записом Microsoft.

Edge за замовчуванням включає фільтр SmartScreen в Microsoft Defender, що захищає від фішингових/шкідливих web-сайтів і завантаження потенційно небезпечних файлів.

Що стосується інших функцій, то оновлений Edge дозволяє користувачам самим налаштовувати дизайн вкладок і вибирати цікаві для новини. Також слід зазначити підтримку сервісу Azure Active Directory, режим Internet Explorer, можливість стрімінга 4K-відео, підтримку аудіо Dolby, функцію чорнильного листи в PDF-документах, інтеграцію Microsoft Search з Bing, підтримку розширень для Chrome тощо.

edge chromium

До речі, саме зараз настав кращий час для оновлення до Windows 10. У статті зібрані кілька порад для справжніх шанувальників Windows 7, щоб полегшити їм перехід на нову систему.

Також команда дослідників з компанії Lyrebirds оприлюднила інформацію про уразливість (CVE-2019-19494) в кабельних модемах на базі чипів Broadcom від різних виробників, що дозволяє повністю перехопити контроль над пристроєм.

Зверніть увагу, діяльність міжрегіонального хакерського угруповання, учасники якого викрадали кошти з рахунків вітчизняних державних підприємств, заблокувала Служба безпеки України. Оперативники спецслужби встановили, що організаторами оборудки є мешканці Одеської та Дніпропетровської областей, які виявляли уразливості у функціонуванні систем електронних грошових переказів держустанов.

Цікаво, що понад півсотні організацій звернулися до компанії Google з проханням вжити заходів щодо виробників Android-смартфонів.

Дослідницька фірма з питань кібербезпеки Check Point Research стверджує, що виявила “численні вразливості” в додатку TikTok для відеообміну.

Навіть через кілька років після масштабної кампанії з використанням здирницького ПЗ WannaCry, від якого постраждало безліч користувачів в більш ніж 100 країнах світу, воно все ще продовжує заражати нові пристрої і навіть в минулому році посіло перше місце серед всіх програм-вимагачів.

Поділитися
Exit mobile version