Від Google вимагають контролювати попередньо встановлене ПЗ Android-смартфонів

3 хв. читання

Понад півсотні організацій звернулися до компанії Google з проханням вжити заходів щодо виробників Android-смартфонів, що поставляють пристрої з попередньо встановленими додатками. Відповідний відкритий лист, підписаний представниками 53 організацій, було адресовано главі Google.

На думку авторів листа, встановлене на смартфони ПЗ може негативно позначитися на конфіденційності користувачів. Багато таких додатки неможливо видалити, і користувачі, самі того не відаючи, стають жертвами збору даних з боку постачальників смартфонів і виробників ПЗ.

“Встановлені програми можуть мати кастомні привілейовані дозволи, що дозволяють їм працювати за межами моделі безпеки Android. Тобто, додаток може сам визначати для себе дозволу, в тому числі на доступ до мікрофона, камери і даних про місцезнаходження, в обхід стандартного механізму безпеки Android. Тому користувачі залишаються необізнаними про ці серйозні втручаннях”, – йдеться в листі.

Серед підписантів листа: Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU), Amnesty International, EFF, Privacy International, DuckDuckGo, Tor Project тощо. Вони просять прийняття нових правил для виробників Android-пристроїв.

По-перше, у користувачів повинна бути можливість повністю видаляти встановлене ПЗ, в тому числі фонові сервіси, що працюють навіть після видалення програми, вважають автори листа. По-друге, встановлені додатки повинні проходити таку ж перевірку, як додатки, що публікуються в Play Store (особливо в частині дозволів). По-третє, у встановлених додатків повинен бути механізм оновлень, бажано через Play Store, а не облікові записи користувачів.

google services 2

До речі, швидкий розвиток технологій сприяв тому, що тепер смартфони мають функціонал персонального комп’ютера. З їх допомогою можна спілкуватися в соцмережах, перевіряти пошту, здійснювати Інтернет-замовлення та розраховуватися онлайн. Водночас розширення функціональних можливостей призвело до зростання кількості випадків інфікування мобільних пристроїв шкідливими програмами. У цій статті Ви знайдете основні поради для захисту смартфона та конфіденційних даних на ньому.

Звернуть увагу, що дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Читайте також: Злочинну групу, яка скуповувала клієнтські бази даних та у подальшому використовувала їх для виманювання коштів громадян методами психологіного впливу, викрила кіберполіція України.

Цікаво знати, що коли компанія-розробник програмного забезпечення Greenspector провела безліч тестів, включаючи тестування споживання мобільних даних, то перше місце дісталося не Google Chrome.

Твіттер забороняє файли анімованих зображень PNG (APNG) на своїй платформі після нападу на  Twitter-екаунт Фонду Епілепсії, коли  масово надсилалися  анімовані зображення, які потенційно можуть спричинити напади епілепсії у світлочутливих людей.

20 тисяч серверів зламали кіберзлочинці шляхом цілеспрямованих атак на приватні оргнаізації та конкретних осіб. До складу злочинного угруповання входили троє українців та один іноземець. Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо зламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США.

Поділитися
Exit mobile version