WannaCry – найнебезпечніше шкідливе ПЗ в 2019 році

3 хв. читання
Computer security and hacking concept. Ransomware virus has encrypted data in laptop. Hacker is offering key to unlock encrypted data for money.

Навіть через кілька років після масштабної кампанії з використанням здирницького ПЗ WannaCry, від якого постраждало безліч користувачів в більш ніж 100 країнах світу, воно все ще продовжує заражати нові пристрої і навіть в минулому році посіло перше місце серед всіх програм-вимагачів.

Згідно з дослідженням фахівців з компанії Precise Security, понад 23,5% усіх атак із використанням здирницького ПЗ в 2019 році були пов’язані з WannaCry, а спам і фішингові листи залишалися найпоширенішим джерелом зараження.

У числі факторів, що ведуть до зараження, фахівці вказують спам/фішингові листи (67%), відсутність навичок кібербезпеки (36%), ненадійні паролі (30%). Тільки 16% заражень були здійснені через шкідливі сайти і рекламу.

Як і інші вимагачі, WannaCry шифрує файли, що зберігаються на пристрої, і вимагає від користувачів плати за ключ дешифрування.

Кількість атак із використанням здирницького ПЗ проти урядових установ, організацій у сфері охорони здоров’я, енергетики і освіти продовжує зростати, повідомляють дослідники. Тоді як прості вимагачі блокують пристрою простим способом, більш просунуті шкідливі програми використовують метод криптовірусного вимагання.

malware detected

До речі, швидкий розвиток технологій сприяв тому, що тепер смартфони мають функціонал персонального комп’ютера. З їх допомогою можна спілкуватися в соцмережах, перевіряти пошту, здійснювати Інтернет-замовлення та розраховуватися онлайн. Водночас розширення функціональних можливостей призвело до зростання кількості випадків інфікування мобільних пристроїв шкідливими програмами. У цій статті Ви знайдете основні поради для захисту смартфона та конфіденційних даних на ньому.

Звернуть увагу, що дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Читайте також: Злочинну групу, яка скуповувала клієнтські бази даних та у подальшому використовувала їх для виманювання коштів громадян методами психологіного впливу, викрила кіберполіція України.

Цікаво знати, що коли компанія-розробник програмного забезпечення Greenspector провела безліч тестів, включаючи тестування споживання мобільних даних, то перше місце дісталося не Google Chrome.

Твіттер забороняє файли анімованих зображень PNG (APNG) на своїй платформі після нападу на  Twitter-екаунт Фонду Епілепсії, коли  масово надсилалися  анімовані зображення, які потенційно можуть спричинити напади епілепсії у світлочутливих людей.

20 тисяч серверів зламали кіберзлочинці шляхом цілеспрямованих атак на приватні оргнаізації та конкретних осіб. До складу злочинного угруповання входили троє українців та один іноземець. Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо зламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США.

Поділитися
Exit mobile version