Через загрозу кіберзламу у США обмежуть доступ до Інтернету для систем підрахунку голосів на виборах

5 хв. читання

Після того, як російські хакери доклали великих зусиль для проникнення в американський апарат голосування у 2016 році, деякі штати перейшли до обмеження доступу до Інтернету своїх систем підрахунку голосів.

Так, штат Колорадо позбувся штрих-кодів, які використовувалися для електронного читання бюлетенів. Каліфорнія посилила свої правила безпеки щодо електронних машин для голосування, які можуть виходити в Інтернет. Огайо придбав нові машини для голосування, які навмисно вимкнули бездротові функції. Про це пише Bloomberg.

Мічиган пішов в іншому напрямку – штат виділив аж 82 мільйони доларів на машини, які покладаються на бездротові модеми для підключення до Інтернету. Державні чиновники виправдали цей крок, заявивши, що це найкращий спосіб задовольнити нетерплячу громадськість, яка прагне миттєвих результатів, навіть якщо вони неофіційні.

Проблема полягає в тому, що підключення виборчих машин до публічного Інтернету, особливо шляхом бездротового зв’язку, залишає всю систему вразливою, вважають експерти з кібербезпеки. Тож новий державний секретар Мічигану розглядає можливість виділити близько 10 мільйонів доларів з федеральних виборчих фондів штату, щоб вивести зі строю ці модеми перед першочерговою президентською партією в березні.

“Система, яку ми успадкували, не є оптимальною для безпеки, оскільки наше виборче обладнання підключилося до Інтернету”, – сказала Джоселін Бенсон, яка перемогла на виборах державного секретаря і вступила на посаду в січні 2019 року. Вона скликала комітет експертів з кібербезпеки для оцінки вразливості державної виборчої системи.

Мічиган стверджує, що його голоси захищені від хакерів, оскільки виборча система підключається до Інтернету лише після підрахунку голосів. Експерти з кібербезпеки не погоджуються. Навіть коротка взаємодія з Інтернетом робить держави вразливими до проникнення та нападу на достовірність їх результатів, – сказав Едді Перес, головний директор з технологій Інституту виборчих технологій з відкритими джерелами.

У 2016 році російські хакери намагалися проникнути в більшість, якщо не в усі державні виборчі системи, та завантажили дані про виборців в Іллінойсі, заявили федеральні органи влади. Однак немає доказів того, що хакери намагалися змінити результати голосування. Хоча експерти з кібербезпеки та деякі виборчі чиновники побоюються, що бездротове з’єднання ставить під удар системи голосування, немає жодних доказів того, що така атака сталася в США.

cybersecurity team

Злам голосування через бездротові підключені машини для голосування – це один із декількох потенційних ризиків для іноземних агентів, які потраплять на вибори 2020 року. Як це було зроблено у 2016 році, Росія могла розгорнути масштабну дезінформаційну кампанію в соціальних мережах, щоб спробувати відхилити голосування. Хакери могли проникнути в бази даних, де зберігалася інформація про реєстрацію виборців і змінити або видалити її – сіючи хаос у день виборів.

Однак віддалені викради на виборчих машинах напевно найпростіше запобігти – просто не дозволяючи пристрою підключатися до загальнодоступного Інтернету.

До речі, швидкий розвиток технологій сприяв тому, що тепер смартфони мають функціонал персонального комп’ютера. З їх допомогою можна спілкуватися в соцмережах, перевіряти пошту, здійснювати Інтернет-замовлення та розраховуватися онлайн. Водночас розширення функціональних можливостей призвело до зростання кількості випадків інфікування мобільних пристроїв шкідливими програмами. У цій статті Ви знайдете основні поради для захисту смартфона та конфіденційних даних на ньому.

Звернуть увагу, що дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Читайте також: Злочинну групу, яка скуповувала клієнтські бази даних та у подальшому використовувала їх для виманювання коштів громадян методами психологіного впливу, викрила кіберполіція України.

Цікаво знати, що коли компанія-розробник програмного забезпечення Greenspector провела безліч тестів, включаючи тестування споживання мобільних даних, то перше місце дісталося не Google Chrome.

Твіттер забороняє файли анімованих зображень PNG (APNG) на своїй платформі після нападу на  Twitter-екаунт Фонду Епілепсії, коли  масово надсилалися  анімовані зображення, які потенційно можуть спричинити напади епілепсії у світлочутливих людей.

20 тисяч серверів зламали кіберзлочинці шляхом цілеспрямованих атак на приватні оргнаізації та конкретних осіб. До складу злочинного угруповання входили троє українців та один іноземець. Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо зламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США.

Поділитися
Exit mobile version