За використання трафіку користувачів смартфонів на Google подали до суду

5 хв. читання
Google Drive

Користувачі подали в суд на Google, звинувативши компанію у використанні мобільного інтернет-трафіку на їх Android-пристроях без дозволу.

Позов “Тейлор і ін. Проти Google” був поданий до федерального окружного суду міста Сан-Хосе (Каліфорнія, США) від імені чотирьох громадян, які проживають в Іллінойсі, Вісконсині і Айові. Позивачі сподіваються, що позов отримає статус колективного.

Згідно позовної заяви, Google, без дозволу витрачає дорогоцінні мегабайти трафіку, передаючи через мобільний інтернет на свої сервери дані про користувачів, які не пов’язані з сервісами Google. Однак позивачів турбує не тільки передача даних через Wi-Fi або в його відсутність – через мобільний інтернет, але і сам факт передачі. За словами позивачів, компанія збирає відомості, не пов’язані безпосередньо з взаємодією користувачів зі своїми пристроями.

“Компанія Google розробила і реалізувала свою операційну систему Android і додатки для вилучення і передачі великих обсягів інформації між стільниковими пристроями позивачів і Google з використанням дозволів на передачу даних через стільниковий зв’язок позивачів. Незаконне привласнення компанією Google дозволів на передачу даних через стільниковий зв’язок позивачів за допомогою пасивної передачі відбувається у фоновому режимі, і не є результатом прямої взаємодії позивачів із додатками і ресурсами Google на їх пристроях і відбувається без згоди позивачів”, – йдеться в позовній заяві.

Для участі в екосистемі Google користувачі Android повинні прийняти чотири призначених для користувача угоди: Умови користування; Політика конфіденційності; Угода про керований Google Play; Умови користування Google Play. Згідно з матеріалами суду, ні в одному з них не повідомляється, що на ці фонові передачі Google витрачає мобільний трафік користувачів.

Щоб підтвердити звинувачення, адвокат позивачів протестував новий Samsung Galaxy S7 під управлінням Android із зареєстрованою обліковим записом Google і налаштуваннями за замовчуванням і виявив, що в режимі очікування, без підключення до Wi-Fi, телефон відправляв і брав 8,88 МБ даних в день, і 94% від цих комунікацій відбувалося між Google і пристроєм.

При закритих додатках телефон передавав дані на сервери Google приблизно 16 разів на годину або 389 разів за 24 години. Навіть якщо половина цих даних є вихідними, Google отримує близько 4,4 МБ в день або 130 МБ на місяць. Виходячи з середньої ціни $ 8 за 1 ГБ даних в США, ці 130 МБ обходяться користувачеві приблизно в $ 1 на місяць (якщо пристрій відключено від Wi-Fi весь час, і пасивна передача даних здійснюється тільки через стільниковий зв’язок).

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

У Zoom нарешті доступне наскрізне шифрування: як увімкнути його на своєму пристрої?

Фішингові листи: розпізнаємо шахрайство на реальному прикладі

Як зупинити отримання SMS на свій смартфон із розсилкою від торгових мереж?

Як виміряти рівень кисню у крові за допомогою Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути нову функцію відстеження миття рук на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, компанія Google випустила чергові патчі для Android, загалом усунувши понад 30 уразливостей. Найсерйознішою з нових проблем, згідно з бюлетенем, є можливість віддаленого виконання коду (RCE), виявлена в одному з компонентів системи Android.

Також мешканця  міста Хмельницький впіймали на розповсюдженні конфіденційної інформації користувачів мережі Інтернет, серед якої були логіни та паролі доступу до різних інтернет-ресурсів, електронних поштових скриньок, облікових записів соціальних мереж та електронних гаманців

До речі, у WhatsApp з’явилася довгоочікувана функція, що дозволяє автоматично видаляти повідомлення. Тепер користувачі можуть включити “Автовидалення” для особистих чатів, після чого відправлені повідомлення будуть зникати через сім днів. У групових бесідах тільки адміністратори можуть включити або відключити нововведення.

Зверніть увагу, що зловмисники зловживають функціоналом Google Диска і використовують його для розсилки нібито легітимних електронних листів і push-повідомлень від Google, які в разі відкриття можуть перенаправити людей на шкідливі web-сайти.

Окрім цього, нову вимагацьку кампанію, націлену на користувачів сервісу для відеоконференцій Zoom, виявили дослідники Bitdefender Antispam Lab. Мова йде про так зване “інтимне вимагання” (sextortion), яке припало до смаку зловмисникам останнім часом.

Поділитися
Exit mobile version