Залежність від смартфону: нова iOS порахує, скільки ви сидите онлайн

4 хв. читання

Помічник редактора з технологій британської газети The Guardian Семюель Гібс (Samuel Gibbs) протестував новий додаток Screen Time від Apple, покликаний сприяти усвідомленому перебуванню в онлайні. Про несподівані відкриття журналіст розповів у статті, яку наводить Media Sapiens.

Що таке Screen Time?

Інформаційна панель Screen Time з’явиться в iOS 12, яку Apple запропонує користувачам у вересні. Вона інформує юзера про те, скільки часу він проводить за власним iPhone чи iPad. Сервіс також дає змогу зрозуміти, якими додатками ви користуєтися найбільше і встановити для себе ліміти. Панель також інформує, скільки сповіщень отримуєте та пропонує деяку іншу статистику.

Семюель довідався, що бере iPhone до рук кожні сім хвилин протягом дня. Це близько тисячі разів на тиждень, 150-ти на день. За цей час йому прийшло тільки 700 сповіщень. Це переконало журналіста в тому, що йому, як і багатьом іншим людям, притаманне відчуття «фантомних сповіщень» — коли ви начебто чуєте сигнал про повідомлення чи коментар, якого насправді не було.

Журналіст підрахував, що він близько 50 разів на день брав телефон до рук без причини.

«Звісно, частину з них я просто дивився щось в мережі, чи активно надсилав повідомлення та емейли. Але решту разів варто списувати на цей нервовий тик – перевірити, що там у мене в телефоні», — визнав він.

Семюель Гібс дізнався, що з усіх додатків він найбільше користується браузером Safari. Щодня він близько трьох годин «серфив» з його допомогою в мережі.

«Це було на цілу годину довше, ніж я витрачав у Netflix, і на дві довше, ніж у Mail, хоча я думав, що все, що я роблю в ці дні – це відповідаю на листи, адже про них мені прийшло близько 300 сповіщень», —розповів журналіст.

Семюель близько години на день присвячував месенджеру Signal, до 45 хвилин – додаткам Reeder (сервіс для читання новин), Google, Facebook (яким він користується мало, а з Twitter узагалі видалився торік) та Pocket (сервіс, який дозволяє зберегти «на потім» статті, які хочеш прочитати).

iOS 12

Журналіст дізнався, що найбільш активно користується смартфоном по вівторках та четвергах. Також виявилося, що Facebook Семюель перважно використовує по суботах, Amazonпо неділях, а найбільш активним у пошті є по середах.

Піковими часовими проміжками для Семюеля виявилися періоди між 8 та 8 ранку (45 хвилин) та 17 та 18 годинами вечора (35 хвилин).

«Попри те, що я б не сказав, що я залежний від свого телефона (хоча, можливо, я просто ще в стані заперечення), я справді значно частіше користувався ним, ніж міг би припустити. Можливо, прийшов час відкласти телефон і ігнорувати вібрації – реальні чи ні», —підсумував журналіст.

Семюель Гібс також нагадав, що Google Dashboard також незабаром запропонує користувачам операційної системи Android таку функцію.

Варто зазначити, що в мобільних додатках платформи YouTube компанії Google вже з’явилися сповіщення, які нагадують глядачам про необхідність відволікатися від перегляду. Вони є частиною програми Google, націленої на концепцію «цифрового добробуту». У компанії вважають, що аби покращити свій «цифровий добробут», користувачам треба краще зрозуміти свої онлайн-звички та контролювати їх. Наприклад, лімітувати час, який вони проводять на різних сайтах.

Поділитися
Exit mobile version