Зловмисник майнив криптовалюту, заражаючи скриптами комп’ютери відвідувачів сайту

2 хв. читання

Мешканця Буковини у поширенні шкідливого програмного забезпечення для майнінгу криптовалюти викрила кіберполіція України. Зловмисник встановлював скрипти у HTML-код ряду інтернет-ресурсів, які сам адміністрував. Щомісячно ці сайти відвідували понад 1,5 мільйона користувачів.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Працівники кіберполіції встановили: 32-річний мешканець Буковини створив та адміністрував велику кількість інтернет-ресурсів. Зазвичай, це були сайти з безкоштовною літературою та науковими роботами. На створених ресурсах він розміщував шкідливе програмне забезпечення для майнінгу криптовалюти.

Використовуючи обчислювальні можливості процесора та графічного адаптера, зловмисник втручався в роботу електронно-обчислювальної техніки відвідувачів цих інтернет-ресурсів. Це призводило до порушення встановленого порядку маршрутизації інформації та подальшого погіршення роботи комп’ютерів відвідувачів.

Під час проведення обшуків у квартирі зловмисника, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку зловмисника, банківські картки, додаткові носії інформації та чорнові записи. Усе вилучене направлено на експертизу.

cryptocurrency mining

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України. Зловмиснику загрожує до шести років ув’язнення.

Нагадаємо, нещодавно кіберполіція України затримала шахрая, який у соціальних мережах збирав кошти нібито на лікування хворої дитини. 26-річний молодик у м.Дніпро спонукав громадян пожертвувати кошти на лікування важкохворого хлопчика. Натомість отримані гроші зловмисник витрачав на власні потреби.

Також шахрайську схему з викрадання грошей з банківських рахунків клієнтів іноземних та українських банків організували троє мешканців Києва. Зловмисники встановлювали спеціальне обладнання на банкоматах розташованих в іноземних курортних містах, за допомогою якого вони зчитували інформацію з банківських карток відпочивальників.

Окрім цього, Google прибрала в Chrome уразливість, яку активно експлуатували кібершахраї. З її допомогою зловмисники підробляють курсор миші і блокують користувача в браузері, не даючи йому можливість покинути сторінку.

Поділитися
Exit mobile version