Apple перейде на процесори власного виробництва в 2020 році

3 хв. читання

Apple планує відмовитися від чіпів Intel на користь власного процесора на базі архітектури ARM.

Однією з причин переходу Apple на власні процесори є неможливість контролювати розробку чіпів Intel. Наприклад, свого часу Intel відмовилася створювати мобільний енергоефективний процесор для смартфона, через що Apple довелося розробити власне рішення на базі архітектури ARM. Комп’ютери компанії також часто залишаються без новинок Intel, оскільки цикл їхньої розробки не синхронізований з виробником процесорів, пише TechToday.

Одним із підготовчих етапів до переходу Mac на ARM стало зближення екосистем iOS і macOS. Розробники зможуть розробляти одну програму, яка працюватиме на смартфонах, планшетах та Mac.

iphone2

Уже скоро Apple представить оновлені інструменти розробника (SDK), що дозволять програмістам перенести свої додатки для iPad на Mac. Наступного року цей SDK буде також поширюватися на додатки для iPhone. В 2021 році розробники зможуть створювати універсальні додатки для iPhone, iPad і Mac.

Для Apple переведення комп’ютерів Mac на власні процесори має стати суттєвою зміною. Сьогодні всі iPhone, iPad, Apple Watch і Apple TV використовують однокристальні системи, розроблені в Apple і засновані на архітектурі ARM Holdings. Перехід на власні чіпи в Mac дозволить Apple випускати нові моделі в оптимальні для себе терміни незалежно від циклу оновлення продуктів Intel.

Власні процесори в Mac також дозволять компанії швидше впроваджувати нові функції в своїх продуктах. Застосування власних однокристальних систем зробило б Apple єдиним великим виробником комп’ютерів, який не залежав від чужих процесорів. Dell, HP, Lenovo і ASUS використовують x86-чіпи Intel і AMD.

Нагадаємо, у 2005 році Apple оголосила про перехід з IBM PowerPC на чіпи Intel x86 в своїх Mac. Ініціативу анонсували колишній виконавчий директор Intel Пол Отелліні разом зі співзасновником Apple Стівом Джобсом.

Цікаво, що Microsoft кілька років також просуває перехід Windows з процесорів х86 на ARM. Останні мають дати користувачам багато нових можливостей, разом з істотно збільшеною автономністю та постійним підключенням до Інтернету, як це сьогодні вміють смартфони, в яких використовуються саме ARM-чіпи.

Стало відомо, які новинки Apple планує випустити в 2019 році. За словами аналітика Мін Чи Куо, Apple випустить новий 16-дюймовий MacBook Pro, 31-дюймовий 6K монітор, iPhone з двосторонньою зарядкою, нові iPad і багато іншого.

Поділитися
Exit mobile version