Чому нові комп’ютери Apple будуть все більше нагадувати iPhone та iPad?

6 хв. читання
apple macos catalina sidecar

Apple оголосила на WWDC, що вироблятиме комп’ютери на власних чипах, відмовившись від процесорів Intel, якими компанія користується у своїх ноутбуках та настільних комп’ютерах з 2005 року.

Хоча Apple, можливо, є новачком у виробництві комп’ютерних мікросхем, вона створює власні процесори ще з першого iPad та iPhone 4. Насправді це одна з найбільших переваг підходу Apple до виробництва: Apple виробляє чипи, Apple робить програмне забезпечення, і Apple розробляє обладнання – кожна частина процесу знаходиться під контролем Apple. Тепер Apple потенційно готова принести в індустрію ті самі переваги для своїх Mac. Про це пише TheVerge.

Перехід на процесори ARM, які компанія називає Apple Silicon – це вже третя основна апаратна платформа для Mac. Перед цим був перехід 2005 року з мікросхем PowerPC до Intel, який пояснив тодішній генеральний директор Стів Джобс, з простої причини  – Apple потребувала більш потужної продуктивності та кращої ефективності роботи батареї, що пропонували чипи Intel. Лінійка процесорів PowerPC просто не була достатньо ефективною для пристроїв, які Apple хотіла створити.

Після цієї зміни ноутбуки Apple зазнали кардинальної зміни в дизайні. Apple випустила на сцену ультратонкі MacBook Air та дизайни unibody для своїх лінійок MacBook і MacBook Pro, які не тільки справили величезний вплив на всю комп’ютерну індустрію, але до того ж ще й були швидшими, ніж будь-коли раніше. Зараз Apple посилається на ті самі обіцянки щодо збільшення потужності процесора та кращого ресурсу акумулятора як мотивацію останнього переходу на ARM, що може свідчити про те, що подібний стрибок уперед в архітектурі процесорів може бути вже досягнутим.

Однак це залишає велике питання: наскільки швидкими будуть фактично процесори на архітектурі ARM від Apple?

На жаль, ми ще цього не знаємо. І хоча Apple робить чудові чипи для iPhone та iPad, найпотужніші комп’ютери з процесорами ARM зараз на ринку – це ультрапортативні ноутбуки, такі як Surface X або Samsung Galaxy Book S. І це далеко не високоефективні потужні ноутбуки рівня MacBook Pro, не кажучи вже про настільні комп’ютери Apple, як iMac або Mac Pro.

Крім того, виникає питання програмного забезпечення. Нова апаратна платформа означає, що розробникам доведеться переносити весь контент на нову платформу, що може призвести до проблем із несумісністю програм або просто відсутнім програмним забезпеченням. Ми бачили це раніше з Surface X, який мав гарний дизайн, підірваний поганим вибором програмного забезпечення для його фактичного використання.

Однак у Apple є кілька тузів у рукаві. Як розповідає The Verge давній розробник Mac Марк Бессі, ключова відмінність полягає в тому, що “всі використовують Xcode зараз. Немає інших середовищ для розробників, які б зараз активно використовувалися в розробці програм для Mac “, Це означає, що для більшості розробників перехід на ARM є настільки ж простим, як і оновлення їхніх додатків для будь-якої нової версії macOS та Xcode.

Тоді, звичайно, можна це порівнювати з iPhone. Усі додатки, які вже працюють на iOS, працюватимуть на нових Mac. Тобто, це значить, що вже в перші дні буде готова певна кількість програмного забезпечення. Марк Бессі також припускає, що при об’єднанні платформ можна буде побачити сплеск кількості нових додатків Mac, які є універсальними для iOS, iPad та macOS. Якщо розробники, можливо, раніше не були настільки мотивовані створювати нативні програми для Mac, нова архітектура на основі ARM означає, що розширити додатки iPhone та iPad на нову робочу платформу буде набагато простіше.

Настав час захоплюючих пригод та новинок для Mac. Можливо, Apple буде продовжувати запозичувати ідеї з iPhone і, нарешті, додавати сенсорні екрани до своєї наступної хвилі комп’ютерів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version