Чому смартфонам не потрібні камери з великою кількістю мегапікселів?

4 хв. читання

Великі гравці ринку мобільних пристроїв: Apple, Samsung і Google, як і раніше використовують камери на 12 мегапікселів у своїх флагманських пристроях. І це при врахуванні того, що матриці на 40 мегапікселів вже доступні протягом багатьох років, а Xiaomi не так давно оголосили про перехід на 108 мегапікселів.

Чому камера на 108 мегапікселів – це те, що явно не знадобиться Вам в найближчому майбутньому?

Чим більшу роздільну здатність має матриця, тим більше даних надходить для обробки, що призводить до більшого навантаження на компоненти гаджета і більш короткий терміну служби батареї. Це особливо актуально в тому випадку, якщо Ви робите багато знімків і записуєте відеоролики на смартфон. Більш висока роздільна здатність вимагає не тільки більшою обчислювальної потужності, але і більшого обсягу пам’яті і пропускної здатності. Проблема в тому, що якщо у Вас немає місткої карти пам’яті, у Вас можуть виникнути проблеми з галереєю знімків, і щось або доведеться видаляти, або платити за зберігання файлів у хмарному сховищі. Адже в безкоштовній базовій версії особливо багато фотографій і роликів не збережеш, пише Androidinsider.

Також більшість користувачів не переглядають зображення з високою роздільною здатністю. Як правило, використовують для цього смартфон. Щоб насолодитися таким фото в повній мірі, Вам потрібно завантажити його для перегляду на високоякісний телевізор. Адже сучасні смартфони в основному мають дозвіл екрана Ultra HD, для якого знімків, зроблених на камеру в 12 мегапікселів більш, ніж достатньо.

Приблизно те ж стосується і відео. Недавнє оголошення Qualcomm Snapdragon 865 SoC приносить з собою можливість відеозапису в 8K. Слід зазначити, що для зйомки в 8K Вам знадобиться датчик з роздільною здатністю близько 33 мегапікселів. Однак, дисплеї 8K просто не доступні і не досить поширені, щоб виправдати зйомку в 8K. Але навіть для “майже не існуючого” формату не потрібно сенсора в 108 мегапікселів.

Кількість пікселів на Вашій матриці не зробить ваші знімки кращими. Куди важливіше динамічний діапазон, точність кольорів, робота з освітленням, обробка зображень тощо.

pixel 1 4

Зліва – Google Pixel першої моделі, праворуч – Google Pixel 4.

Порівняння 12-мегапіксельною камери 2016 року і камери з 2019 року – ще один відмінний спосіб проілюструвати, наскільки важливі інші аспекти “фотосистеми”, а не просто кількість пікселів на матриці. Pixel 4 захоплює набагато більше інформації про колір, світло і має кращий динамічний діапазон. Це пов’язано з новітнім програмним обладнанням і стрибком вперед у саме програмній обробці і розвитку технології HDR, а не в нарощуванні точок на матриці.

До речі, припинено діяльність потужного хакерського угруповання – у дата-центрі під Одесою правоохоронці виявили майже 150 серверів із тисячами хакерських ресурсів.

Також у 2020 році межа між фейками і правдою ставатиме ще більш розмитою завдяки використанню нових технологій, а перед численними смарт-будинками та розумними містами постане ряд проблем кібербезпеки. Компанія ESET представила щорічний прогноз розвитку загроз на найближчі 12 місяців.

Зверніть увагу, компанія Adobe випустила оновлення безпеки для чотирьох своїх широко використовуваних продуктів – Adobe Acrobat і Reader, Photoshop CC, ColdFusion і Brackets.

Цікаво, що Microsoft опублікувала звіт про тенденції шкідливого ПЗ і кібербезпеки в 2019 році, в якому також розповіла про зростання активності фішингових атак.

Стало відомо, що на Дніпропетровщині Служба безпеки України блокувала діяльність хакерського угруповання, організованого спецслужбами РФ для проведення кібератак на українські державні органи.

Якщо Ви купуєте товари в Інтернеті і хочете бути в безпеці, важливо вивчити сайт перш, ніж робити замовлення, і задатися головним питанням. Наскільки добре налагоджений захист покупців? Як здійснюється обробка претензій і повернення грошових коштів? На ці запитанні спробуємо відповісти у цій статті.

Поділитися
Exit mobile version