Чи варто “хакнути” свій iPhone для більшої свободи і обходу обмежень виробника?

5 хв. читання

iPhone Apple вважаються одними з найбільш безпечних мобільних пристроїв. Безпека Apple зводиться до одного фактора – дуже жорсткого контролю операційної системи та обладнання.

Щоб краще захистити користувачів, Apple iPhone та iPad можуть встановлювати програми лише з офіційного App Store. Кожен додаток “сканується” експертами з безпеки Apple, щоб перевірити, чи відповідає він певним стандартам і не містить шкідливого програмного забезпечення. Лише після того, як ці перевірки завершено та пройдено, додаток стає доступним для завантаження.

Однак ця покращена безпека коштує “свободи”. Щоб зберегти контроль, Apple встановлює обмеження щодо того, що програми можуть, а що не можуть робити. Обмін даними між програмами все ще досить складний, і розробники можуть взаємодіяти з апаратним забезпеченням телефону лише певними, дозволеними способами.

Деякі розробники вирішили створити додатки, які порушують правила. І вони створили власний неофіційний магазин додатків під назвою Cydia.

iPhone 1

Доступ до Cydia

Cydia знаходиться у вільному доступі, але спочатку Вам потрібно внести деякі зміни у свій телефон. Цей процес відомий як “джейлбрейк” і містить обхід елементів керування, які Apple використовує для запобігання несанкціонованому встановленню програмного забезпечення.

“Втеча з в’язниці”, як правило, досить проста – для цього Вам не потрібні будь-які експертні знання. Після завершення Ви можете завантажувати та встановлювати програми із сторонніх джерел, таких як Cydia.

Але чи варто це робити?

У Cydia є кілька дуже корисних, розумних програм. І оскільки ці програми порушують правила Apple, Ви не побачите нічого подібного в офіційному App Store.

Але коли Ви робите “джейлбрейк” свого iPhone, Ви також вимикаєте багато захисних механізмів, що захищають Вас. Це значно полегшує випадкову інсталяцію шкідливого програмного забезпечення або проникнення хакерів у Ваш телефон та викрадення конфіденційної особистої інформації.

Сама Cydia також представляє ризик. Без суворих перевірок та контролю від Apple ніщо не зупинить злочинців, які заражають завантаження шкідливим програмним забезпеченням. Практично нічого не заважає випадково заразити власний телефон.

Поради Apple

Apple дуже чітко висловлює свої поради щодо “джейлбрейка”. Несанкціоновані зміни в операційній системі iOS, яка забезпечує роботу Вашого iPhone, порушують ліцензійну угоду Apple щодо програмного забезпечення для кінцевих користувачів. Порушення цієї угоди робить Вашу гарантію недійсною, і Apple може відмовити у наданні послуги для Вашого пристрою.

“Втеча з в’язниці” піддає Ваші особисті дані ризику. І якщо щось піде не так, можливо, Ви взагалі не зможете користуватися своїм iPhone. Обіцянка посилення контролю справді варта ризику?

Насправді дуже мало людей коли-небудь захочуть зробити “джейлбрейк” своїх телефонів – програми, доступні в офіційному магазині App Store, роблять практично все, що Ви могли б побажати. Але для тих, хто хоче отримати більший контроль – і можливість встановлювати неофіційні програми – “джейлбрейк” може бути варіантом.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version