Дешево і сердито: огляд бездротової зарядки для бюджетних смартфонів

4 хв. читання

Одним з найцікавіших трендів останніх років стало бездротова зарядка. Спочатку цим хизувалися тільки флагманські моделі, але поступово технологія добралася і до бюджетного сегмента. З огляду на практичну користь це й не дивно, адже на смартфоні, наприклад, менше зношується USB-роз’єм, що продовжує термін служби апарата. Також це зручно – досить просто покласти гаджет на підставку і не “заморочуватися” з дротами, пише 4pda. Пропонуємо Вашій увазі огляд бюджетної моделі павербанку OLMIO QW-10.

Крім звичних роз’ємів, павербанк цієї моделі має майданчик для швидкої бездротової зарядки пристроїв. Вихідна потужність в цьому режимі складає 10 Вт, тоді як стандарт – 5 Вт. На практиці це дозволяє заповнити ресурс батареї Samsung Galaxy Note 8 на 24% за півгодини. Акумулятор має силіконове покриття.

Ще одна особливість – це “наскрізна зарядка”. Тобто при підключенні до розетки павербанк буде заряджатися сам і заодно заповнювати запас енергії смартфона бездротовим способом. Зрозуміло, можна користуватися пристроєм і за прямим призначенням – підтримувати роботу гаджетів у подорожах, без доступу до електромережі.

До речі, якщо потрібно швидко привести смартфон до тями, QW-10 видає 18 Вт потужності за стандартом QuickCharge 3.0. Для цього можна використовувати як стандартний USB-кабель, так і micro-USB з комплекту. Головне, щоб той же протокол підтримував і сам мобільний.  Конкретна потужність залежить від моделі телефону і того, яка батарея в ньому встановлена.

Крім іншого, є і роз’єм USB Type-C (на вхід і вихід), який підтримує ще одну актуальну технологію – USB Power Delivery з потужністю зарядки 18 Вт. Вона зустрічається, наприклад, у флагмани компаній Samsung і Xiaomi. Також QW-10 живить актуальні моделі ноутбуків Apple, випущені в 2017 році і пізніше.

Плюсом різноманітності роз’ємів і підтримуваних стандартів стала можливість одночасної зарядки декількох гаджетів. Портативний акумулятор здатний обслуговувати відразу три пристрої: два через провідні підключення і третій без проводів. Єдиний момент – в такому режимі швидка зарядка буде відключена.

Управління процесом повністю автоматизовано – все відбувається стараннями розумної електроніки гаджета. Є і захист від короткого замикання і перегріву.

Заявлені 10 000 мАг – мабуть, найпоширеніший формат для павербанка. Але перевірка показала значення трохи менше 7000 мАг, що є нормою для таких пристроїв. Різниця пояснюється тим, що ємність вказана для стандартного напруги 3,7 В, в той час як при зарядці гаджетів напруга змінюється від 5 до 9 В (в залежності від режиму). На практиці вийшло повністю заправити два смартфона з батареями на 4000 і 3300 мАг, після чого вже сам портативний акумулятор став проситися до розетки.

QW-10 виготовлений з пластика з матовою сірою поверхнею. За габаритами модель схожа на сучасні смартфонами, але дещо товстіша. Всі роз’єми (USB, Micro USB і USB Type-C) винесені на верхній торець. На правому боці – чотири світлодіоди, що відображають рівень заряду. З протилежного боку встановлена ​​єдина кнопка вмикання/вимикання.

До речі, Xiaomi представила в Китаї незвичайну модель акумулятора. У компактному корпусі виробник помістив не тільки акумулятор на 10 000 мАг, а й котушку для бездротової зарядки сумісних пристроїв. Крім того, аксесуар виконаний в досить нетиповому для компанії дизайні.

Поділитися
Exit mobile version