Дві шахрайки на Херсонщині “знімали порчу” онлайн у соцмережі

3 хв. читання
social media bots

Двоє сестер створили сторінку у соціальній мережі, де обіцяли за гроші “зняти порчу” та діагностувати захворювання. Вони обіцяли клієнтам лише за фото вилікувати хвороби онлайн, “зняти порчу”, налагодити родинні стосунки та багато іншого.

Шахрайки діяли виключно онлайн, особисто з клієнтами не зустрічалися, спілкувалися лише у переписці. Один сеанс “зняття порчі” коштував від 1800 гривень. Після надсилання фото хворого та переказу грошей за послуги, зловмисниці блокували клієнтів, повідомляють у Кіберполіції України.

Останньою жертвою шахрайок стала жінка, у якої тяжко хворіє дитина. Для матері це була остання надія на порятунок. Вона надіслала “цілителькам” для діагностики фото малолітнього сина.

Їй пояснили, що “на дитині сильна порча”, буде важко вилікувати, але це можливо. За один сеанс своїх послуг шахрайки зажадали 4300 гривень, які жінка переказала на рахунок шахрайок.

Після цього зловмисниці заблокували усі повідомлення від клієнтки. Гроші їй ніхто не повернув. Потерпіла звернулася в поліцію. Працівники відділу протидії кіберзлочинам в Херсонській області спільно з працівниками Скадовського районного відділу поліції та за процесуальним керівництвом прокуратури викрили зловмисниць.

Шахрайками виявилися дві сестри віком 24 та 27 років зі Скадовського району. Під час проведення санкціонованих обшуків за місцями їх проживання вилучені мобільні телефони, сім картки та банківські картки, які зловмисниці використовували у своїй злочинній діяльності.

Жінки пояснили, що самі виховують дітей і потребували гроші на їх утримання. Нині поліція встановлює остаточну кількість потерпілих від злочинної діяльності сестер.

Відкрите кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України (карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років).

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виправити повільний Wi-Fi? ПОРАДИ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою кібератаки? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

П’ять небезпечних типів файлів, що можуть містити шкідливе ПЗ

Що таке Google Assistant та що він може робити?

Нагадаємо, Apple займається розробкою, яка буде розрізняти користувачів смартфонів за новою технологією. Йдеться про так звану теплову карту особи, яка, як і відбитки пальців, є унікальною. Обдурити цю систему захисту буде практично неможливо.

Також корпорація Microsoft випускає вбудований генератор паролів та функцію моніторингу витоків облікових даних у системах Windows та macOS, що працюють з останньою версією Microsoft Edge.

Окрім цього, багатофункціональний “шкідник” VPNFilter, якому вдалося інфікувати 500 тисяч роутерів у 54 країнах, хоч і був дезактивований два роки тому, однак досі не вичищений із сотень мереж. Такі невтішні результати чергової перевірки, яку провели дослідники з Trend Micro.

До речі, викрадена база даних, яка містить імена, адреси електронної пошти та паролі користувачів Nitro PDF, безкоштовно розповсюджується в Мережі. Загалом база даних налічує понад 77 мільйонів записів.

Поділитися
Exit mobile version