Facebook та Instagram блокуватимуть приватні повідомлення підліткам від незнайомців

Навіть їхні однолітки за замовчуванням не зможуть писати їм повідомлення у Facebook та Instagram.

3 хв. читання
Чому ваша приватність важлива? 5 небезпек надмірної відвертості в соцмережах

У 2021 році Meta обмежила можливість дорослих в Instagram писати повідомлення користувачам віком до 18 років, які не підписалися на них. Тепер це правило розширюється, щоб захистити молодших підлітків від потенційно небажаних контактів. Користувачі до 16 – або 18 років, залежно від країни – більше не можуть отримувати приватні повідомлення від тих, за ким вони не стежать за замовчуванням, навіть якщо їх надсилають однолітки.

Цей новий захід безпеки стосується як Instagram, так і Messenger. Зокрема, у Messenger юні користувачі зможуть отримувати повідомлення лише від своїх друзів з Facebook або людей з контактів у телефоні. Оскільки цей параметр увімкнено за замовчуванням, підлітки, які мають акаунти під наглядом батьків, повинні будуть погоджувати будь-які зміни в ньому з опікуном. Звичайно, налаштування залежатиме від заявленого користувачем віку та технології Meta, призначеної для прогнозування віку людей, тому воно не є на 100% безвідмовним.

“Ми хочемо, щоб підлітки мали безпечний, відповідний їхньому віку досвід користування нашими додатками”, – йдеться у повідомленні Meta.

Раніше цього місяця Meta оголосила, що почне приховувати від підлітків контент, пов’язаний із самоушкодженням, зображенням насильства, розладами харчової поведінки та іншими шкідливими темами в Instagram і Facebook. Якщо користувачеві не виповнилося 16 років, він не побачить пости на ці теми у своїх стрічках та історіях, навіть якщо їх поширюють акаунти, на які він підписаний. Також нещодавно компанія запустила функцію уважності, яка надсилатиме підліткам до 18 років “нічні підказки” закрити додаток і лягти спати, якщо вони прокручували стрічку більше 10 хвилин.

Meta внесла ці зміни після того, як на неї обрушилися судові позови та скарги, пов’язані з тим, як вона захищає свою молоду аудиторію. Неопублікований позов, поданий проти компанії 33 штатами, звинувачує її в тому, що вона активно залучає дітей до 13 років до використання своїх додатків і веб-сайтів, а також продовжує збирати їхні дані навіть після того, як їй стало відомо про їхній вік. У звіті Wall Street Journal Instagram також звинуватили в тому, що він публікує “ризиковані кадри з дітьми, а також відверто сексуальне відео для дорослих” в акаунтах, які слідкують за підлітковими інфлюенсерами. У грудні 2023 року штат Нью-Мексико подав до суду на компанію Meta, стверджуючи, що алгоритми Facebook та Instagram рекомендують неповнолітнім сексуальний контент. І лише цього місяця The Wall Street Journal повідомив про нередаговані внутрішні презентації Meta, пов’язані з цією справою. За оцінками співробітників компанії, 100 000 дітей-користувачів щодня зазнавали переслідувань у Facebook та Instagram, що підкреслює необхідність суворіших заходів на цих платформах.

Поділитися
Exit mobile version