Керована штучним інтелектом зброя вбила людину

4 хв. читання
it 2

Іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде убили з кулемета зі штучним інтелектом та супутниковим наведенням, заявив заступник головнокомандувача Корпусу стражів ісламської революції Алі Фадаві.

За словами контр-адмірала Фадаві, кулемет випустив 13 куль. Вони влучили у Фахрізаде, що їхав у броньованому автомобілі, але не зачепили дружину, яка сиділа поруч. Кулемет встановили на припаркованому поруч з дорогою автомобілі Nissan, пише BBC.

Кулемет “навели на обличчя мученика Фахрізаде за допомогою високотехнологічної камери, були застосовані технології штучного інтелекту”, – цитує іранського воєначальника агентство Mehr. Чотири кулі влучили у начальника охорони, який закрив собою Фахрізаде, додав Фадаві.

При цьому автономну зброю, за його словами, “контролювали онлайн із супутника”, а люди безпосередньо в нападі на конвой Фахрізаде участі не брали. Іранське інформаційне агентство Fars повідомляло, що після вбивства Фахрізаде автомобіль нападників самознищився через вибух.

Заяви про те, що вченого вбили настільки високотехнологічним способом турбують і нагадують антиутопію. Варто підкреслити, що їх ніхто не перевіряв.

Питання використання штучного інтелекту на полі бою вже давно непокоїть багатьох вчених. У 2015-му році покійний професор Стівен Хокінг став одним з тисячі представників наукової спільноти, які підписали відкритий лист з закликом заборонити розробку військового штучного інтелекту.

Однак в цьому конкретному випадку до заяв Ірану, схоже, поставилися скептично.

Аналітик і експерт із засобів радіоелектронної боротьби Том Уітінгтон каже, що цю заяву треба ділити надвоє і назвав розповідь Фадаві набором “термінів, які круто звучать” й покликані показати, що таке вбивство могла здійснити тільки сила, яка дуже перевершує Іран технологічно.

Професор Ноель Шаркі, член коаліції Campaign to Stop Killer Robots, що бореться проти автономних систем озброєння, каже – якщо їх почнуть використовувати національні збройні сили, то наслідки “складно уявити”.

“Якщо з’являться автономні апарати, що використовують технологію розпізнавання особи, щоб ідентифікувати і вбивати людей, то ми почнемо скочуватися вниз до повного підриву світової безпеки”, – попереджає він.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути новий зчитувач PDF від Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Як надавати дозволи, зокрема, тимчасові для програм на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Нова macOS Big Sur: 10 порад щодо налаштування та використання ОС

Як заборонити друзям із Facebook надсилати Вам повідомлення в Instagram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як захисти свої пристрої під час віддаленої роботи з дому? ПОРАДИ

До речі, кібершахраям в черговий раз вдалося обійти захист офіційного магазину додатків для Android – Google Play Store, у результаті чого понад мільйон користувачів постраждали від фейковий модів для популярної гри Minecraft.

Зверніть увагу, що оператори відеосервісу TikTok усунули дві уразливості, які в комбінації дозволяють без особливих зусиль отримати контроль над чужим екаунтом. Одна з уразливостей була присутня на сайті, інша з’явилася в клієнтському додатку.

Також дослідники з кібербезпеки повідомили про зростання кількості кібератак, що використовують сервіси Google в якості зброї для обходу засобів захисту і крадіжки облікових даних, даних кредитних карт та іншої особистої інформації.

У мобільній версії додатка Facebook Messenger усунули уразливість, за допомогою якої можна було прослуховувати оточення абонента. За свідченням експерта, який знайшов баг, таємне підключення до цільового Android-пристрою у даному випадку виконується за кілька секунд.

П’ятеро фігурантів видавали себе за IT-спеціалістів фінансової установи. Під виглядом “тестування платіжної системи” вони здійснили незаконні перекази грошей на підконтрольні рахунки. У результаті таких дій вони незаконно привласнили 1,4 мільйона гривень банківської установи.

Поділитися
Exit mobile version