Кіберзлами: які країни лідери за обсягами викрадених даних?

4 хв. читання

За останні сім років у США було зареєстровано понад шість мільярдів випадків витоків даних. США є країною, яка найбільше постраждала у світі через крадіжки даних,  маючи у чотири рази більше випадків, ніж Південна Корея, яка перебуває на другому місці.

За даними дослідницької компанії Uswitch, що недавно опублікувала звіт про це,  картина є настільки похмурою, що США називають головним центром крадіжки даних у світі, повідомляє PC Magazine.

“Сполучені Штати, враховуючи велику кількість населення та виступаючи промисловим центром компаній, що базуються на технологіях, – це гаряча точка для кіберзлочинності, – йдеться у звіті. – Незважаючи на низку пропозицій щодо його вдосконалення за часів адміністрації Обами, стан кібербезпеки в Штатах не такий добрий, як міг би бути, що залишає країну відкритою для нових витоків даних”.

Двоє інших густонаселених та високотехнологічних гравців на світовій арені, Китай та Індія, не увійшли до топ-10 або навіть до 20-ти місць із великою кількістю крадіжок даних. Китай надає першочергове значення законам про безпеку даних та санкціям за їх порушення.

Індійське ж законодавство є більш м’яким, ніж китайське.  Канада посідає третє місце з 91 830 959 випадків з 2013 року, або 243 311 на 100 000 людей. Великобританія посіла четверте місце – 206 433 випадки на 100 000, а Австралія – ​​п’яте – 197 423 випадки на 100 000. Серед інших країн, що входять до списку 20 найбільших, – Південна Африка, Малайзія, Сербія та Росія.

DataTheftTop20

Що саме крадуть зловмисники у людей?

Найпопулярнішими типами викрадених даних (із відсотком такого виду порушень у дужках) є адреси електронної пошти (2,8%), паролі (2,3%), імена користувачів (1,6%), IP-адреси (1,3%), імена (1,1%) ), дати народження (0,7%), номери телефонів (0,6%), фізичні адреси (0,5%), стать (0,4%) та діяльність веб-сайту (0,4%). Тобто, досить значна частина випадків – це крадіжки ідентичності.

Щоб захистити Ваші дані в Інтернеті, розгляньте можливість використання віртуальної приватної мережі (VPN), оновлюйте антивірусне програмне забезпечення, дбайте про безпеку своїх паролів, регулярного оновлюйте операційну систему та інше програмне забезпечення, використовуйте двофакторну автентифікацію та зверніть увагу на безпеку своїх смарт-пристроїв.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути новий зчитувач PDF від Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Як надавати дозволи, зокрема, тимчасові для програм на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Нова macOS Big Sur: 10 порад щодо налаштування та використання ОС

Як заборонити друзям із Facebook надсилати Вам повідомлення в Instagram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як захисти свої пристрої під час віддаленої роботи з дому? ПОРАДИ

До речі, кібершахраям в черговий раз вдалося обійти захист офіційного магазину додатків для Android – Google Play Store, у результаті чого понад мільйон користувачів постраждали від фейковий модів для популярної гри Minecraft.

Зверніть увагу, що оператори відеосервісу TikTok усунули дві уразливості, які в комбінації дозволяють без особливих зусиль отримати контроль над чужим екаунтом. Одна з уразливостей була присутня на сайті, інша з’явилася в клієнтському додатку.

Також дослідники з кібербезпеки повідомили про зростання кількості кібератак, що використовують сервіси Google в якості зброї для обходу засобів захисту і крадіжки облікових даних, даних кредитних карт та іншої особистої інформації.

У мобільній версії додатка Facebook Messenger усунули уразливість, за допомогою якої можна було прослуховувати оточення абонента. За свідченням експерта, який знайшов баг, таємне підключення до цільового Android-пристрою у даному випадку виконується за кілька секунд.

П’ятеро фігурантів видавали себе за IT-спеціалістів фінансової установи. Під виглядом “тестування платіжної системи” вони здійснили незаконні перекази грошей на підконтрольні рахунки. У результаті таких дій вони незаконно привласнили 1,4 мільйона гривень банківської установи.

Поділитися
Exit mobile version