Microsoft представила підсистему Windows для Linux 2 в Windows 20H1

4 хв. читання
computer working 3

Microsoft планує інтегрувати підсистему Windows для Linux 2 у весняне оновлення функцій 2020 року – Windows 20H1. Нова версія постачається з повноцінним ядром Linux і змінює спосіб взаємодії бінарних файлів з Windows і обладнанням комп’ютера.

Компанія випустила нову збірку Windows 10 build 18917 (20H1) для попередньої оцінки, яка отримала таку версію Windows Subsystem for Linux (WSL). Це нововведення містить важливі поліпшення і зміни, які будуть корисні користувачам і системним адміністраторам.

Windows Subsystem for Linux 2 поставляється в Windows 10 Insider Preview build 18917.1000 від 12 червня 2019 року. Оновлена ​​підсистема Windows для Linux буде присутня і в майбутніх інсайдерських збірках, якщо, звичайно, Microsoft не виявить критичні проблеми, які вимагатимуть негайного виправлення.

Як ввімкнути підсистему Windows для Linux 2?

Щоб скористатися WSL 2, її потрібно спочатку встановити:

  • Переконайтеся, що у вас встановлена Windows 10 Insider Preview build 18917.1000 або вище (для цього можна скористатися командою winver в меню Пуск).
  • Запустіть PowerShell із правами адміністратора (Клацніть правою кнопкою миші по меню Пуск і виберіть Windows PowerShell (адміністратор).
  • Запустіть команду “Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName VirtualMachinePlatform”
  • Буде потрібно перезавантаження системи.
  • Знову відкрийте PowerShell.
  • Запустіть команду і Ви побачите, дистрибутивів “wsl -l”
  • Для перевірки версії кожного дистрибутива, використовуйте команди “wsl–list–verbose” або “wsl -l -v”
  • Для перемикання режиму роботи дистрибутивів запустіть наступну команду – замініть Distro на ім’я дистрибутива, отриманого раніше “wsl –set-version Distro 2”
  • Щоб встановити WSL 2 в якості стандартної архітектури, запустіть команду “wsl –set-default-version 2”

Повноцінне ядро ​​Linux в Windows 10

Microsoft підкреслює, що Windows Subsystem for Linux 2 поставляється з “справжнім ядром Linux” і змінює спосіб взаємодії бінарних файлів з Windows і обладнанням комп’ютера.

Одна з основних відмінностей між WSL першого покоління і WSL 2 полягає в тому, що тепер користувачам пропонується розміщувати файли всередині кореневої файлової системи Linux. За словами Microsoft, швидкий доступ до файлової системи позитивно позначається на загальній продуктивності підсистеми.

У WSL 2 додатки Windows також можуть отримати доступ до кореневої файлової системи Linux. Хоча WSL 1 як і раніше вимагає, щоб користувачі поміщали файли на диск С встановлення Windows, WSL 2 знімає це обмеження.

WSL 2 працює на віртуальній машині, а для виконання певних завдань віртуальній машині потрібна IP-адреса. Щоб отримати доступ до мережевих додатків Windows із Linux, потрібно знати IP-адресу хост-системи Windows і навпаки.

Інші відмінності між WSL 1 і 2 перераховані на сайті Microsoft Docs.

Підсистема Windows для Linux 2 поставляється з низкою нових команд, таких як перемикання між версією 1 і 2 підсистеми і одночасне відключення усіх працюючих дистрибутивів. Повний список команд доступний в блозі Microsoft Dev.

Нагадаємо, кілька днів тому з офіційного екаунту технічної підтримки Samsung у Twitter надійшло повідомлення щодо обов’язкової ручної антивірусної перевірки телевізорів, підключених до Wi-Fi мережі.

Також засновник компанії Nitro-Team і фахівець з кібербезпеки з Казахстану Батиржан Тютеєв запустив Telegram-бота, за допомогою якого користувач може перевірити, чи витікали паролі від його електронної пошти до будь-яких баз. За даними творця бота, за годину ним встигли скористатися 10 тисяч осіб.

Окрім цього, працівники кіберполіції викрили двох 33-річних чоловіків, причетних до викрадення майже 420 тисяч гривень з рахунку одного з мешканці Київщини. Знаючи про вразливості онлайн-ресурсу потерпілого, зловмисник використав їх для викрадення коштів.

Поділитися
Exit mobile version