Напрацьоване з Apple компанія Intel продавала конкурентам

4 хв. читання
macbook pro 2

У компанії Apple була ще одна причина відмовитися від процесорів Intel і почати розробку своїх власних чипів M1, і справа не тільки в поліпшенні продуктивності.

Як повідомив колишній інженер Intel Чжен Лі в інтерв’ю аналітику Apple і співзасновник Loup Ventures Джину Манстер (Gene Munster), Intel продавала технології процесорів, що призначалися для Apple MacBook Air 2006 року (першого надтонкого лептопа Apple), її безпосереднім конкурентам.

За словами Лі, Intel жадала співпрацювати з “яблучною” компанією, незважаючи на характерну для Apple секретність. В результаті Apple все-таки звернулася до Intel в пошуках технологій для чипів, що відповідають певним специфікаціям, але не повідомила, для чого їй ці чипи потрібні. За словами Чжена, найбільше Apple цікавив форм-фактор – компанія хотіла отримати високопродуктивний процесор маленького розміру. На розробку і виробництво чипа і його передачу Apple для тестування у інженерів Intel пішло близько року, але їм як і раніше не повідомлялося, в яких продуктах ці чипи будуть використовуватися.

Інженерна команда Intel, якій було доручено створити чип для Apple, працювала в режимі суворої секретності. Вона була сегментована, і кожному сегменту був наданий ексклюзивний доступ до секретного web-сайту з інженерними специфікаціями. Членам інженерної команди було суворо заборонено ділитися своїм доступом з кимось ще.

Однак проблема полягає в тому, пояснив Чжен, що, незважаючи на угоду між Apple і Intel, в кінцевому підсумку технологія не була розроблена виключно для “яблучної” компанії. Хоча умовами контракту Intel було заборонено продавати цей чип конкурентам Apple, ніщо не завадило інженерам використовувати отриманий в роботі над ним досвід для створення процесорів для виробників Windows-ПК, таких як Dell і HP. Саме тому інноваційні технології незабаром стали з’являтися в продуктах інших виробників.

“Оригінальний MacBook Air був повністю революційним з точки зору потужності, запропонованої в такому неймовірно тонкому форм-факторі, але рік потому Dell і HP представили ПК з такими ж перевагами. Так зародилася епоха ультрабуків”, – повідомив Чжен.

Варто відзначити, що з юридичної точки зору Intel не робила нічого незаконного. Її інженерна команда створила чип, який хотіла Apple, і максимум, на що “яблучна” компанія могла розраховувати, – це відрив від конкурентів на 6-12 місяців.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як безпечно робити покупки в Інтернеті на новорічні свята? Поради

Як безпечно організовувати і брати участь в онлайн-зустрічах?

Як дізнатися, коли було встановлене основне оновлення Windows 10? ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути зникаючі повідомлення у WhatsApp? – ІНСТРУКЦІЯ

Топ-15 смартфонів із найшвидшою зарядкою

Зверніть увагу, генеральні прокурори десяти американських штатів подали антимонопольний позов проти Google. Вони звинувачують компанію в змові з Facebook і порушення законодавства про рекламу в Інтернеті.

Окрім цього, три мільйони користувачів стали жертвами шкідливих розширень для браузерів Chrome і Edge. Ці розширення викрадали персональні дані і перенаправляли користувачів на фішингові сайти.

До речі, американська компанія SolarWinds розпочала розслідування кіберінціденту, під час якого зловмисникам вдалося використати продукти SolarWinds в атаках на державні і приватні організації США. Кіберзлочинці змогли скомпрометувати систему збирання софту, яку використовують для моніторингової платформи Orion

Нагадаємо, що iOS 14.3 і iPadOS 14.3 отримали виправлення 11 проблем безпеки, серед яких є настільки серйозні, що зловмисник може виконати код на пристроях iPhone і iPad. Для експлуатації двох найсерйозніших багів хакеру досить використовувати спеціально підготовлений файл шрифту, за допомогою якого можна запустити шкідливий код в системі жертви.

Поділитися
Exit mobile version