Небезпечні 4G та 5G: зі смартфонів можна перехоплювати розмови

2 хв. читання

З пристроїв, які використовують технології 4G і 5G, можна перехоплювати дані телефонних дзвінків та інформацію про місцезнаходження. Про це йдеться у дослідженні фахівців з кібербезпеки, повідомляє AndroidInsider.

Перша і найважливіша проблема отримала назву Torpedo. Вона ґрунтується на нестачі протоколу пейджинга, який повідомляє телефони про вхідні дзвінки та текстові повідомлення. Якщо користувач здійснить і скасує кілька викликів за короткий період, то зможе відправити пейджингове повідомлення, не попереджаючи пристрій про виклик. Це не тільки дозволяє відстежувати місце розташування пристрою, але і відкриває можливість для інших видів атак.

Друга атака має назву Piercer. Вона дозволяє визначити унікальний номер IMSI, який присвоюється кожному користувачеві в мережах 4G і 5G. Атака IMSI-Cracking здатна вгадати IMSI-номер і відстежити дзвінки або інформацію про місцезнаходження.

iphones2

За словами дослідників, уразливість стосується чотирьох найбільших операторів зв’язку в США – AT&T, Verizon, Sprint і T-Mobile. Як зазначається, для проведення атак не потрібні великі витрати — необхідне радіоустаткування коштує приблизно $ 200.

Дослідники вже передали інформацію про уразливість Міжнародній асоціації операторів GSM. В організації визнали наявність проблеми, проте не повідомили, коли вона буде усунена.

Нагадаємо, п’яте покоління зв’язку 5G в Україні з’явиться не раніше 2020 року. У будь-якому випадку, навіть 4G-з’єднання багатьом достатньо для комфортної роботи. Про переваги 5G можна дізнатися з цієї статті.

Також група дослідників виявила вразливість в технології LTE, яку можуть використовувати зловмисники для того, щоб перехоплювати сесії браузерів, перенаправляти користувачів на шкідливі сайти, а також шпигувати за їх активністю в мережі, відстежуючи те, які сайти вони відвідують через LTE-сумісні пристрої.

Поділитися
Exit mobile version