Режим інкогніто в Google Chrome: ваші дії в секреті чи ні?

Не дайте себе обдурити. Насправді ви не є інкогніто, коли використовуєте режим інкогніто.

4 хв. читання
chrome tips tricks COM Setup 5 w810h462

Сьогодні ми покладаємося на інтернет для вирішення багатьох завдань, і, звісно, ми хотіли б, щоб деякі з цих пошуків залишалися приватними. З цієї причини багато людей використовують режим “інкогніто” в браузері Google Chrome. Однак цей режим може бути не настільки приватним, як ви думаєте.

У колективному позові 2020 року, поданому проти Google, стверджувалося, що компанія вводила користувачів в оману щодо того, що означає “приватний” перегляд, і все одно збирала дані користувачів у режимі інкогніто. Наприкінці 2023 року Google уклав мирову угоду на суму 5 мільярдів доларів і, як наслідок, зараз компанія готується випустити нове “попередження”, яке допоможе краще інформувати користувачів про те, чого очікувати від збору даних.

Розширене попередження, помічене MSPowerUser на Chrome Canary, відповідає на одну зі скарг позову, в якій йдеться про те, що:

Інші користувачі цього пристрою не бачитимуть вашу активність, тому ви можете переглядати сторінки більш конфіденційно. Це не змінить спосіб збору даних веб-сайтами, які ви відвідуєте, та сервісами, які вони використовують, включаючи Google. Завантаження, закладки та елементи списку для читання будуть збережені.

Чи є режим інкогніто в Google Chrome достатньо хорошим рішенням для ваших потреб у приватному перегляді, залежить від того, що ви розумієте під словом “приватний”. Нижче ми пояснимо його для вас.

Коли варто покладатися на режим інкогніто

Режим інкогніто – це надійний варіант, якщо ви хочете, щоб ваша історія пошуку була приватною для інших користувачів, які використовують ваш пристрій. Під час використання режиму інкогніто Google не зберігає на пристрої історію переглядів, файли cookie та дані сайтів. Це означає, що коли ви закриваєте вкладку інкогніто, вам не потрібно турбуватися про те, що інший користувач побачить те, що ви шукали.

Зрештою, це позбавляє вас від необхідності самостійно очищати історію браузера, кеш і файли cookie, що декому може здатися зручним, особливо при швидкому пошуку сюрпризу, наприклад, подарунка на день народження або побачення на спільному пристрої. Це також може бути зручно, якщо ви користуєтеся пристроєм разом з дитиною.

Коли не варто покладатися на режим інкогніто

Якщо ви прагнете захистити свої дії в Інтернеті від відстеження веб-сайтів і збору даних, вам не варто покладатися на режим інкогніто в Google Chrome. Як зазначено в оновленому повідомленні про відмову від відповідальності, навіть у режимі інкогніто веб-сайти, які ви відвідуєте, все одно можуть збирати дані про ваші дії в Інтернеті та відстежувати вас, зокрема й Google.

Також варто зазначити, що навіть у режимі інкогніто ваша активність може бути видимою для вашого роботодавця або навчального закладу, тому якщо ви є працівником або студентом, який намагається уникнути покарання за відвідування сайтів, які не повинні відвідувати, режим інкогніто не допоможе вам і в цьому відношенні.

Якщо ви хочете по-справжньому приватний перегляд, використовуйте VPN

Більш безпечним варіантом приватного перегляду є VPN, який шифрує ваші дані і приховує IP-адресу, що значно ускладнює відстеження вашої активності в Інтернеті.

Існують VPN для різних випадків використання та цінових категорій, деякі з них коштують лише 1 долар на місяць. Щоб допомогти вам знайти найкращий, перегляньте наш посібник: Найкращі мережі VPN 2023 року для будь-яких пристроїв.

Також перегляньте наші 10 порад для безпечного перегляду веб-сторінок, щоб залишатися захищеними під час роботи в Інтернеті.

Поділитися
Exit mobile version