Російський хакер може сісти у в’язницю на 5 років

2 хв. читання
Young hacker in data security concept

Нью-Йоркська прокуратура просить для російського хакера Станіслава Лісова, який брав участь в кібератаках з використанням трояна NeverQuest, покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Відповідне клопотання було внесено в базу даних федерального суду Південного округу штату Нью-Йорк у четвер, 7 листопада.

Лісов був заарештований в Барселоні 13 січня 2017 року. Арешт був проведений у зв’язку зі звинуваченнями, висунутими проти росіянина владою США. Американська влада звинувачує Лісова у створенні і розповсюдженні шкідливого ПЗ NeverQuest і розкраданні з його допомогою великих сум. У серпні 2017 року суд Барселони погодився видати обвинуваченого американцям, і в лютому нинішнього року він визнав свою провину в одному з двох пунктів. Зокрема, Лісов визнав себе винним у змові з метою здійснення кібератак.

Винесення вироку обвинуваченому кілька разів відкладалося, проте тепер воно призначене на 21 листопада.

Як раніше припускав адвокат Лісова Аркадій Бух, його підзахисний може бути засуджений до того терміну, який він уже відбув в Іспанії, а це в цілому 3 роки. У такому випадку після винесення вироку хакер буде відразу ж відпущений.

Lisov

Нагадаємо, популярна клавіатура для Android під назвою Ai.type, що має понад 40 мільйонів завантажень, містила в собі шкідливий код. Троян, прихований в додатку, займався просуванням інших додатків, демонстрацією реклами та відвідуванням різнопланових сайтів, на яких іноді оформляв підписки на платні послуги.

Окрім цього, Mozilla планує заблокувати повідомлення з проханням надсилати сповіщення сайтів за замовчуванням у Firefox. Google також може невдовзі це заблокувати у Chrome.

Також дедалі популярнішим у кіберзлочинців стає новий спосіб шахрайства, що дозволяє “обчищати” банківські рахунки користувачів Amazon. Потай від жертви зловмисники підключають до її облікового запису смарт-телевізор, який не відображається в звичайних налаштуваннях і який не може видалити навіть команда техпідтримки Amazon.

Зверніть увагу, дії в Інтернеті передбачають обмін певною особистою інформацією чи конфіденційними даними, які у разі вашої неуважності можуть опинитися в руках зловмисників. Для забезпечення захисту Ваших персональних даних під час роботи в Інтернет-мережі дотримуйтесь основних правил кібергігієни.

Поділитися
Exit mobile version